2024 május 15

Jelent a Mol, jön az amerikai inflációs adat – erre figyelj a héten!

Az előttünk álló napokban mind nemzetközi, mind hazai frontról fontos adatokat ismerhetünk meg. A kinti piacok esetében az amerikai inflációs adat, valamint néhány jelentősebb cég gyorsjelentése lehet igazán izgalmas. A magyar börzén pedig feszülten várhatják a hazai GDP-adatot, a hét utolsó napján pedig a Mol kezdi meg a magyar blue chipek gyorsjelentéseinek sorát.

Nemzetközi piacok – inflációs adat jön

Hétfőn nem lát napvilágot jelentősebb makroadat, így a befektetők fókuszában az előző hét, valamint a hétvége történései lehetnek. Kedden hajnalban a japán GDP adat és ipari termelési adat kerül közlésre, délelőtt 11 órakor pedig az eurózóna gazdasági teljesítményéről kapunk információt. Ezen a napon teszi közzé gyorsjelentését a Coca-cola, de igazán érdekes a 14:30-kor napvilágra kerülő amerikai inflációs és maginflációs adat lesz.

Szerdán délelőtt az eurózóna ipari termelési adata lehet érdekes. Délután az Egyesült Államokból közlik az ipari termelést, a kiskereskedelmi forgalmat, a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet. Tőzsdezárás után pedig a Cisco Systems teszi közzé negyedéves számait. Csütörtök hajnalban a japán export és import adatok indítják a napot. 14:30-kor a Philadelphiai Fed index mellett szokásosan közlik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számának alakulását. Pénteken pedig a Mercedes-Benz gyorsjelentését ismerhetjük meg Németországból.

Hazai piac – GDP, Mol

Előző héten az inflációs adat volt a legizgalmasabb hazai makroadat, de ezen a héten sem unatkozhatunk. Kedden 9 órakor válik nyilvánossá a 2022 utolsó negyedévére vonatkozó GDP adat. Az elemzők és a befektetők régóta találgatják, hogy végül a 2023-as évben recesszióba süllyed-e Magyarország, a keddi adat ebben is támpontot adhat. Pénteken pedig a második legnagyobb hazai blue chip, a Mol gyorsjelentése kavarhatja fel az állóvizet. Az olajmulti negyedéves számaiban ugyanis az olajárak változásának hatása, a finomítói marzsok alakulása, de a különadók és a benzinárstop eltörlése is látszani fognak.

Forrás: Erste Gazdasági naptár

Címlapkép forrása: Shutterstock