Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Megjött a kormány válasza – csökkenhet az áfa?

A mai napon Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szó volt többek között a kormánytagok egyetemi kuratóriumi tagságáról, az uniós pénzekről, az inflációról, árstopról és a háborúról is. A miniszter ugyanakkor kérdést kapott a rendkívül magas, leginkább az áfa miatt növekedő adóbevételek kapcsán is – úgy tűnik, határozott a kormány álláspontja az általános forgalmi adóval kapcsolatban.

Magas bevételek

A 2022-es év sok szempontból nehezen alakult a világ legnagyobb részén, ezek közül is kiemelkedik a szinte mindenhol jelenlévő inflációs nyomás. Az elszabadult infláció megélhetési gondokat okozhat, illetve az ennek következtében magasra emelt kamatszint a gazdaság fékezését vetíti előre. A boltokban tapasztalt magas árakhoz arányaiban kapcsolódik a legtöbb termék esetében 27 %-os infláció. Így az árak emelkedéséből természetesen módon a költségvetés is részesül a megemelkedett áfabevételek révén. A központi költségvetés szerkezetére nézve láthatjuk, hogy az államháztartás bevételeinek igen jelentős részét teszi ki az általános forgalmi adó.

Míg 2022-ben személyi jövedelemadóból például 2786 milliárd forintot fizettünk, a különadók pedig összességében 1880 milliárd bevételt jelentettek, addig áfából 6860 milliárd forint folyt be. Ez utóbbi adat nagyjából 25 %-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Nem meglepő az adatsor az átlagosan 14,5 %-os 2022-es pénzromlás mellett, ugyanakkor látható, hogy nem csupán ez a hatás emelhette az áfabevételeket.

Marad az áfa

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón nemmel felelt arra a kérdésre, hogy tervez-e a kormány áfacsökkentést. A miniszter elmondása szerint a magas áfa legnagyobb kockázata annak elkerülése, de az áfacsalások száma jelentősen visszaszorult. Ráadásul az áfacsökkentés a tapasztalatok szerint a kereskedelmi hasznot emeli, nem az árat csökkenti – szögezte le Gulyás Gergely. Ennek tükrében a kancelláriaminiszter szerint áfát csökkenteni lehet, de hiba. Úgy tűnik a mai Kormányinfó alapján tehát, hogy egyelőre nem várhatunk változásokat az általános forgalmi adó mértékében.