Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Borzalmas földrengés Törökországban

Hatalmas földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A természeti katasztrófa 1700 ember életét követelte, több ezer épületet pedig a földé tett egyenlővé.

100 éve nem látott tragédia

A 7,8-as erősségű rengés, amely napfelkelte előtt, a zord téli időjárásban történt, a legsúlyosabb volt, amely Törökországot ebben az évszázadban sújtotta. Kora délután egy másik nagy, 7,7-es erősségű rengés követte.

Nem volt azonnal világos, hogy mekkora károkat okozott a második rengés, amely az elsőhöz hasonlóan az egész régióban érezhető volt. A második hullám veszélybe sodorta a mentőket, akik a romok alól próbálták kihúzni a sérülteket, gyakran puszta kézzel.

A rengésekben több, mint 6000 ember sérült meg (az eddigi adatok alapján). Az épületeket sem kímélte a katasztrófa, csak Törökországban 2000 fölé emelkedett a megsérült/leomlott házak száma.

„Úgy rengettünk, mint egy bölcső. Kilencen voltunk otthon. Két fiam még mindig a romok között van, várom őket” – mondta egy nő, akinek eltört a karja és sérüléseket szenvedett az arcán.

Nemzetközi összefogás

Az Európai Unió közleményben tudatta, hogy a tragédia miatt 10 kutató- és mentőcsapatot mozgósított. „10 városi kutató- és mentőcsapatot mozgósítottak gyorsan Bulgáriából, Horvátországból, Csehországból, Franciaországból, Görögországból, Hollandiából, Lengyelországból, Hollandiából és Romániából, hogy támogassák a helyszínen az elsősegélynyújtókat” – áll a közleményben.

„Olaszország és Magyarország is felajánlotta mentőcsapatait. Az EU Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központja közvetlen kapcsolatban áll a törökországi hatóságokkal, hogy szükség esetén további támogatást koordináljon”.”

Az Unió közölte, hogy humanitárius segítségnyújtási programjain keresztül is kész támogatást nyújtani Szíriának. Az EU Tanácsa 2022 májusában további egy évvel, 2023 júniusáig meghosszabbította a Bassár Aszad elnök rezsimje elleni szankcióit, „tekintettel az ország polgári lakosságának folyamatos elnyomására”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét és segítségét fejezte ki Ankarának és Damaszkusznak – jelentette a Tass moszkvai állami hírügynökség.

Forrás: reuters.com