Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Történelmi sztrájk Britanniában

Nagy-Britannia hétfőn az egészségügyi dolgozók eddigi legnagyobb sztrájkjával néz szembe. Több tízezer ápoló és mentőápoló tervez részt venni a kormánnyal folytatott, egyre súlyosbodó bérvitában.

Rekord méretet ölt az elégedetlenség

Az ápolók és a mentőszolgálat dolgozói tavaly év vége óta külön-külön sztrájkolnak, de a hétfői munkabeszüntetés, amely nagyrészt Angliában zajlik, a legnagyobb lesz a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 75 éves történetében.

Stephen Powis, Anglia vezető orvosa szerint az e heti sztrájk, amelynek keretében csütörtökön a fizioterapeuták is munkabeszüntetést tartanak, valószínűleg az eddigi legzavaróbb lesz.

Célkeresztben a béremelés

Az egészségügyi dolgozók olyan béremelést követelnek, amely tükrözi a négy évtizede a legsúlyosabb inflációt Nagy-Britanniában, miközben a kormány szerint ez megfizethetetlen lenne, és további áremelkedést okozna. Az infláció pedig, tovább emelné a kamatokat és a jelzáloghitelek törlesztőrészleteit.

A Sky News kérdésére, hogy a sztrájkok veszélyeztetnek-e emberéleteket, Grant Shapps üzleti miniszter azt mondta, hogy „aggódik, hogy igen”. A háttérszolgálatok – például a hadsereg – és a sztrájkoló munkavállalók között nincs együttműködés.

„A Royal College of Nursing (RCN) nagyon felelősségteljesen közölte az NHS-szel, hogy ők képesek a vészhelyzeti helyettesítést biztosítani. Sajnos a mentős szakszervezeteknél olyan helyzetet tapasztalunk, hogy nem hajlandóak ezt megadni” – mondta.

A mentődolgozók tagadták Shapps állítását.

Sharon Graham, az Unite szakszervezet vezetője a BBC-nek vasárnap azt mondta, hogy szeretné, ha Sunak tárgyalóasztalhoz ülne. Emellett azzal vádolta a kormányt, hogy hazudik a mentődolgozókról.

„Ez a kormány életeket tesz kockára” – mondta.

Nehéz helyzetben az egészségügy

Az NHS, amely a britek többségének büszkesége, rendkívüli nyomás alatt áll: betegek milliói állnak várólistán műtétekre, és havonta ezrek nem kapnak gyors sürgősségi ellátást.

Az RCN szerint az évtizedes rossz fizetés hozzájárult ahhoz, hogy több tízezer ápoló hagyta el a szakmát – csak az elmúlt évben 25 000 -, és a súlyos munkaerőhiány kihat a betegellátásra.

Az RCN eredetileg az inflációt meghaladó 5%-os béremelést kért, és azóta azt mondta, hogy „félúton” tudna találkozni a kormánnyal, de a két félnek a hetek óta tartó tárgyalások ellenére sem sikerült megállapodásra jutnia.

Eközben a GMB és az Unite szakszervezetek által képviselt több ezer mentődolgozó is sztrájkba lép hétfőn. Mindkét szakszervezet több napos munkabeszüntetést jelentett be. Nem minden mentődolgozó fog egyszerre sztrájkolni, és a sürgősségi hívásoknak eleget fognak tenni.

Walesben az ápolók és néhány mentődolgozó lemondta a hétfőre tervezett sztrájkot, mivel felülvizsgálják a walesi kormány bérajánlatait.

Sunak egy múlt heti TalkTV-interjúban azt mondta, hogy „szívesen adna az ápolóknak egy hatalmas béremelést”. Hozzátette, hogy NHS-t más területeken is finanszírozza, például orvosi felszerelések és mentőautók biztosításával.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock