Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Megelőztük a szlovákokat, ennek az adatnak viszont nem örülhetünk

A nyersolaj referenciaértékek újabb heti nyereséget jegyezhettek fel, melynek mozgatórugója a kínai kereslet iránt mutatott optimizmus volt. Ez az optimizmus volt az, amely december eleje óta nem látott magasságokba emelte a fekete arany árfolyamát. A Brent hordónként 87,66, míg a WTI majd 82 dollárba kerül. Ezzel együtt Magyarországon is rekordok dőltek.

Méregdrága hazai üzemanyag – több hete Magyarország vezeti a listát

benzin

Már ötödik hete stabilan vezetjük a térségi üzemanyagár-listát. A legfrissebb heti adatok szerint Magyarországon a benzin 644 és a gázolaj pedig 703 forintba kerül. A legolcsóbban Ukrajnában jutnak hozzá az üzemanyaghoz. Az elmúlt évek során hagyományosan a szlovák gázolaj számított a térség legdrágábbjának, mostanra azonban már mi vettük át ezt a pozíciót is. A benzinárakban pedig a szomszédos Ausztriát előzzük meg azonban itt „csak” néhány forintos különbségeket találunk. A helyzet kialakulása miatt a szakértők a befagyasztott üzemanyaárakat okolják. A 2021 november közepétől tavaly december 6-ig érvényes hatósági üzemanyagárak tovagyűrűző hatásait mostanra teljes mértékben már érzékelhetjük. Több piaci megfigyelő viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes kiskereskedők, különösképp a Mol már csökkenteni kezdték az árrést. Ennek köszönhetően kisebb mértékben már akár néhány héten belül enyhülést vehetünk észre majd a kutakon.

Ezzel szembemegy az unió terve, amely február 5-én lépteti életbe a következő szigorítását. Ez alapján nem lehet majd olyan terméket exportálni, melynek alapanyaga orosz eredetű csővezetéki kőolaj. Ezzel a helyzet majd újra bonyolódik, hiszen a kínálat még szűkebb lesz. Rengeteg finomító dolgoz fel orosz eredetű olajat, ez miatt sokan félnek egy 800 forintos üzemanyagártól.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint azonban a kőolaj világpiaci árában egyre erősebb stabilitást láthatunk, és ha ez a forintra is igaz lesz, akkor az emelkedés ellenére is irreálisnak tartja, hogy egészen a 800 forintos magasságokba emelkedjünk.

Forrás: nepszava.hu; penzcentrum.hu