Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Sorsdöntő adatok jönnek – erre figyelj mindenképp!

A héten kezdődik a tengerentúlon a gyorsjelentési szezon, illetve több fontos makroadatot is megismerhetünk. Ezek közül kétségkívül kiemelkedik a csütörtökön közlésre kerülő amerikai inflációs adat, valamint a magyar inflációs adat, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggel hoz nyilvánosságra. Mindkettőnek távoli következményei lehetnek azon kívül is, hogy megtudjuk, mennyivel drágult az élet hazánkban, vagy éppen az Egyesült Államokban.

Amerikai adat – tűkön ülhetnek a piacok

A decemberre vonatkozó amerikai inflációs adat csütörtökön, magyar idő szerint 14:30-kor lát napvilágot. Az előző hónapban alaposan meglepte az elemzőket is a pénzromlás alakulása az USA-ban, kisebb mértékben emelkedtek ugyanis az árak novemberben, mint ahogyan azt várni lehetett. Ezután emelkedni is kezdtek az irányadó részvényindexek, mivel az alacsonyabb infláció kisebb monetáris szigorítást vetít előre.

Márpedig a tőzsdéket talán az egyik leginkább aggasztó tényező éppen az, hogy a monetáris szigorítás eredményeképpen kialakuló magasabb kamatok miatt drágább forrásokkal és a gazdaság lassulásával kell számolniuk. Ha újra pozitív meglepetést hozna az adat, akkor már egyre inkább biztossá válna, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed eredményesen harcol az infláció ellen. A kulcs újra az lesz tehát, hogy az előzetes várakozásokhoz képest milyen számsorral állnak majd elő a statisztikusok csütörtökön.

Hazai adat – mikor jön a csúcs?

Pénteken reggel 9 órakor ismerhetjük meg a KSH számait a decemberi havi inflációról. Ezzel természetesen az is kiderül, hogy 2022 egészében mekkora volt Magyarországon a pénzromlás mértéke. Valószínűleg egyik adattól sem leszünk túl boldogok; nagyon nagy eséllyel és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes várakozásai szerint is újabb több évtizedes csúcsot döntött az infláció múlt hónapban. A kérdés inkább az lehet, hogy mekkora ez a csúcs, és hogy az infláció összetétele alapján következtethetünk-e arra, hogy mikor éri el a hazai drágulás a csúcsot. Mindez ugyanis hatással lehet a jegybank monetáris politikájára, és így a forint árfolyamára, valamint általában véve a gazdasági termelés jövőbeli alakulására is.

Címlapkép forrása: Shutterstock