Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Milliárdokat kerestek a Tesla ellen fogadók 2022-ben

Nehéz éven van túl a Tesla, számos kihívással kellett szembenéznie az elektromos autógyártónak 2022-ben. A szárnyaló infláció és az egyre romló gazdasági kilátások nem kedveztek a Teslának, emellett Elon Musk részvényeladásai is borzolták a befektetők kedélyeit. A különböző negatív tényezők hatására sok kereskedő spekulált árfolyam csökkenésre a piacokon, az elektromos autógyártók közül sokan fogadtak a Lucid Motors és a Tesla ellen.

Pole pozícióban a shortosok

Miután mind a Lucid, mind a Tesla árfolyama tavaly több mint 70 százalékot esett, pole pozícióba kerültek a shortolók. A Financial News beszámolója szerint a shortolók tavaly dollármilliárdokat kerestek, mivel az elektromos járműgyártók részvényeit a bizonytalan makrogazdasági környezet, a negatív befektetői hangulat és a vártnál alacsonyabb értékesítési növekedés alaposan megviselte.

Az ORTEX adatai szerint a Tesla ellen fogadók 2022-ben összesen mintegy 15.7 milliárd dollár profitot realizáltak short pozíciók lezárásával. A világ legértékesebb elektromos autógyártója tavaly elveszítette piaci értékének több mint 70 százalékát.

2023-at is gyengén kezdte a Tesla, az év első kereskedési hetét 8.22 százalékos mínuszban zárta az autógyártó. A negyedik negyedéves szállítási számok váltották ki a befektetők elégedetlenségét: az autógyártó 2022 negyedik negyedévében globálisan 405 278 darab elektromos autót szállított le újdonsült tulajdonosaiknak. Ezzel 2022 egészében összesen 1.31 millió Teslát értékesített a gyártó világszerte, ami éves szinten 40 százalékos növekedést jelent. Ez a szám rekordot jelent a Tesla történelmében, azonban a Wall Street-i elemzők előzetes várakozásai 420-425 ezer darabos negyedik negyedéves szállítási számokról szóltak.