Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Megjött az adat – már kevesebb élelmiszert fogyasztunk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte a novemberi statisztikákat a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról. Bár elsősorban a benzinfogyasztás egy évvel ezelőtti szinthez képest történő növekedése miatt némileg még emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, élelmiszerből már kevesebbet vásárolnak a magyarok, és ez igencsak érdekes jel.

Visszaeső élelmiszer-forgalom

A KSH közlése alapján az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,7 %-os növekedés volt a jellemző 2021 novemberéhez képest, míg a nem-élelmiszer kiskereskedelemben 2,3 %-kal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben pedig 6,7 %-kal esett vissza a forgalom. A magas benzinfogyasztás érthető lehet, hiszen a bázisidőszakban még nem volt jellemző az a túlfogyasztás, amit 2022 novemberében már bőven tapasztalni lehetett. A nem-élelmiszer kereskedelem visszaesése sem nevezhető már statisztikai hibahatáron belülinek, az emberek kevesebb árut tudnak vásárolni.

Az élelmiszer-vásárlás visszaesése viszont kifejezetten látványos, ilyen mértékű csökkenést a 2008-2009-es válságot követő kilábalást követően még nem tapasztalhattunk. A 6,7 %-os csökkenés van annyira jelentős, hogy egyértelműen kijelenthető legyen, hogy nagyon jelentősen meglátszanak az inflációs folyamatok a háztartások által vásárolt élelmiszerek mennyiségében. Bár összegszerűen sokkal többet is kell költeniük élelmiszerre, már kevesebb terméket tudnak megvásárolni így is, mint egy évvel korábban.

Infláció az infláció ellen

A fenti folyamat elsőre kifejezetten aggasztónak tűnhet. Valóban, nem túl jó hír, hogy az évtizedek óta nem látott infláció már az élelmiszer-vásárlás forgalmának számottevő csökkenésében csapódik le. Ugyanakkor a makrogazdasági alapvetések szerint éppen ez az a folyamat, ami előbb vagy utóbb a pénzromlást megállásra készteti. Ha tovább csökken az áruk iránti fizetőképes kereslet, akkor már nem lesz lehetőség az árak további emelésére, hiszen nincs elegendő fogyasztó, akik meg tudnák vásárolni a termékeket. Érdemes tehát továbbra is közelről figyelni az inflációs folyamatokat és a kiskereskedelmi forgalom alakulását is, hiszen jelentős összefüggés van a kettő között.  

www.ksh.hu

Címlapkép forrása: Shutterstock