Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Szárnyal a forint – már nem álom a tartós erősödés?

Ingadozó napja volt ma a magyar fizetőeszköznek. Az EUR/HUF kurzus ugyanis a nap első felében 404 fölé szaladt, ami a tegnap megkezdett gyengülés folytatását mutatta. 404,5 alatt ugyanakkor éles fordulat következett, így estére újból a meglehetősen sokszor látogatott 400-as szintre erősödött a hazai pénznem az euróval szemben.

Napon belüli fordulat

Az előző év hivatalos, Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közölt záróárfolyama nagyjából 400 körül alakult az EUR/HUF keresztárfolyam tekintetében, így nem lesz túl nehéz idén kiszámolni, hogy erősödött, vagy pedig gyengült eddig a forint 2023-ban. A tegnapi napon eleinte közel 399-ig is erősödött a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, onnan azonban némi gyengülés kezdődött az egyébként jó nemzetközi piaci hangulat ellenére is.

Ez a gyengülés látszott folytatódni ma, bár összességében igen rövid ideig tartózkodott csak 404 felett az euróárfolyam. Az, hogy estére újból a kerek 400-as szint körül mozog az EUR/HUF kurzus, azt is jelenti, hogy jó néhány kereskedési napja már ezen érték szinte közvetlen közelében tartózkodik a forint az euróval szemben. Jóval kisebb tehát a hazai pénznem devizapiaci volatilitása az utóbbi néhány hétben ahhoz képest, amit például az ősz nagy részén láthattunk. Nagy kérdés lehet, hogy innen merre felé veszi az irányt végül a forint, a válasz pedig meglehetősen sok országspecifikus és nemzetközi piaci tényezőtől is függhet.

Változó hangulat a nemzetközi piacokon

Az európai tőzsdék közül talán a leginkább irányadónak számító DAX árfolyama tegnap és ma is szép pluszban zárt, az amerikai börzéken azonban ennél már vegyesebb a kép. Nem sokkal a tengerentúli piacok zárása előtt mínuszban áll mind az S&P500, mind a NASDAQ, mind a Dow Jones index. A következő napokban túl sok makroadat nem lát napvilágot, ugyanakkor pénteken mindenképpen érdekes lesz az amerikai munkanélküliségi ráta, a Fed ugyanis ettől is függővé teszi a piacokra nagy befolyást gyakorló monetáris politikáját.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!