2024 április 30

Romlanak a cseh kilátások

A csütörtökön nyilvánosságra hozott új prognózis az idén a cseh bruttó hazai termék (GDP) 2,2 százalékos növekedésére, a jövő évben pedig a GDP 0,7 százalékos csökkenésére számít. Az előző prognózisban a jegybank a cseh gazdaság idei 2,3 százalékos, jövőre pedig 1,1 százalékos erősödésével számolt. Az új prognózist Ales Michl, a jegybank kormányzóje ismertette újságírókkal a jegybanktanács ülése utáni sajtótájékoztatón. Tavaly a cseh gazdaság 3,3 százalékkal erősödött.

A jegybank szerint az idei éves szintű csehországi infláció 15,8 százalékos lesz, míg az augusztusi előrejelzés 16,5 százalékkal számolt.

A jegybanktanács az irányadó kamatot továbbra is hét százalékon hagyta. Ez a kamat július 22-e óta van érvényben – mondta Petra Krmelová, a jegybank szóvivője. „Megvitattuk a helyzetet, a jegybanktanács a stabilitás megtartása mellett tette le a voksát” – indokolta a döntést Alex Michl.

A lombard kamat változatlanul 8 százalékon maradt. Michl megerősítette, hogy a jegybank továbbra is beavatkozik a korona árfolyamának alakulásába, és célja, hogy meggátolja a nagyobb kilengéseket – tette közzé a távirati iroda.