Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Nőtt az Ariston Hungária árbevétele és nyeresége

A cég 662 millió forint kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el, ami 81,6 százalékos növekedés egy év alatt. Pavek Gábor, az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője szerint a piac mozgatórugója az elmúlt évben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró hitel volt, ennek eredményeképpen a kondenzációs kazánok és az elektromos vízmelegítők értékesítése jelentősen megnőtt. Mivel mindkét családi támogatás elérhető lesz 2023-ban, és az építőipari 5 százalékos áfakulcs is marad még két évig, így a piac várhatóan tovább bővül – fejtette ki. Az ügyvezető hozzátette, hogy a legszerencsésebbek azok a háztartások, ahol már hőszivattyút használnak, mert a kedvezményes H vagy Geo áramtarifa is megmarad. A Magyarországon 1998 óta jelen lévő vállalat további növekedést vár, különösen a hőszivattyúk eladása terén. Az Ariston tájékoztatása szerint a hőszivattyúk forgalma nagy lendületet vett, 2021 és 2024 között csaknem háromszoros bővülésre számítanak a magyar piacon.

A kondenzációs kazánok piaca stabil, de hosszú távon csökkenés várható az eladásokban. Ennek oka, hogy az Európai Unió a megújuló energiaforrások felé tereli a tagországokat, így Magyarországon is folyamatosan nő a hőszivattyúk eladása, ami a kondenzációs piacról viszi el a vásárlókat – jelezték. A közlemény szerint az Ariston Group rekorderedményt ért el tavaly, nettó árbevétele csaknem 2 milliárd euró volt, mintegy 19 százalékkal több az előző évinél, és 136 millió eurós nettó nyereséggel zárt, ami 41 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Minden üzletágban és földrajzi területen erős teljesítményt regisztráltak – ismertette a távirati iroda.

Az Ariston Group mintegy 8000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, 43 országban képviselteti magát irodákkal, öt kontinensen 25 gyártóüzemmel, valamint 26 kutatási és fejlesztési központtal rendelkezik. A csoportot 2021 novembere óta jegyzik az Euronext milánói tőzsdén.