2024 október 04

Meglepetést okozott a Bank of America jelentése

A bank hétfőn azt közölte, hogy az adózott eredménye az első negyedévben 7,1 milliárd dollár, részvényenként 80 cent lett, 12 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 8,1 milliárd dollárnál, amely részvényenként 86 cent volt. A BofA sajtóközleménye szerint a bevétel 23,2 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 22,8 milliárd dollárról. Az eredmények felülmúlták az elemzői várakozásokat. A FactSet által megkérdezett szakértők a bank részvényarányos nyereségét átlagosan 75 centre becsülték, 23,1 milliárd dolláros bevétel mellett. A Bank of America nettó kamatbevétele az első negyedévben 13 százalékkal 11,6 milliárd dollárra nőtt. A nem kamatjellegű bevételek ezzel szemben 8 százalékkal, 1,7 milliárd dollárra estek, főként a befektetési banki tevékenységből származó bevételek csökkenése miatt.

A bank 362 millió dollárt szabadított fel a rossz hitelekre félretett tartalékából az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 2,7 milliárd dollárral. A fix kamatozású eszközökkel, árukkal és valutákkal (FICC) folytatott műveletekből származó bevétel 19 százalékkal, 2,6 milliárd dollárra csökkent, míg a részvényműveletekből származó bevétel 9 százalékkal, 2 milliárd dollárra nőtt. A BofA lakossági bankszolgáltatásból származó bevétele 9 százalékkal, 8,8 milliárd dollárra nőtt, a betétek 14 százalékkal, 1000 milliárd dollár fölé emelkedtek – ismertette a távirati iroda.

A globális piacokon folytatott tevékenység bevétele 12 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra nőtt. A BofA vagyonkezelési és befektetéskezelési üzletága 5,5 milliárd dollár bevételt ért el az első negyedévben, ami 10 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A bank elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) március végén 12 százalék volt, szemben a három hónappal korábbi 12,3 százalékkal. A tőkearányos jövedelmezőség (ROE) 10,9 százalékról 11 százalékra emelkedett. A bank a negyedévben 4,4 milliárd dollárt fizetett a részvényeseknek osztalék és részvény-visszavásárlás formájában. A BofA részvényei 1 százalék körüli mértékben drágulnak a hétfői New York-i tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben.