2024 október 02

Erőre kapott az euróövezeti feldolgozóipar

Az előzetes adatokból remélhetőnél kisebb mértékű javulással ugyan, de öt hónapja a legmagasabbra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet keddi jelentése alapján.

Januárban az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az előzetes 59,0 pontnál kevésbé, 58,7 pontra, öthavi csúcsra emelkedett a decemberi 58,0 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének gyarapodását, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Januárban az osztrák feldolgozóipari BMI emelkedett a legmagasabb értékre, 61,5 pontra, négyhavi csúcsra – adta hírül a távirati iroda.

A holland BMI 60,1 ponton ért el kéthavi csúcsot, a német pedig – bár kevesebb lett a 60,5 pontos előzetes értéknél – öthavi csúcsot 59,8 ponton. Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének javulásához mind a termelés, mind az új megrendelések, mind a foglalkoztatás növekedése hozzájárult januárban. Egyértelmű jelei vannak a beszállítói láncok működését fékező nehézségek enyhülésének is. Ennek köszönhetően a beszerzési árak inflációja is kilenc hónapja a legenyhébbre mérséklődött.

https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/63e4c89a30364910a25a41cb12b4da57