2024 október 02

A Moldovagaz a fogyasztói tarifák 40%-os emelését kérte

A cég a honlapján arról számol be, hogy pénteken a Moldovagaz az országos energiaszabályozási ügynökséghez (ANRE) fordult ezzel kapcsolatban. A Moldovagaz szerint a tarifák felülvizsgálatát a felvásárlási árak jelentős emelkedése teszi szükségessé. A cég szerint az általa javasolt gázdíj emelés összhangban van a jogszabályokkal, teljes mértékben fedezi a gázvásárlás költségeit, és így biztosítja a szállítóval szembeni szerződéses fizetési kötelezettségek teljesítését.

A Moldovagaz azt javasolja, hogy az ANRE idén 9227-ről 13 418 lejre (1 dollár=18 lej) emelje a végfelhasználók ezer köbméterenkénti átlagdíját. Mindez áfa nélkül értendő, Moldovában a gáz áfája 8 százalék. A Moldovagaz és a Gazprom öt évre szóló szerződést írt alá a gázszállításról, amely november 1-jén lépett hatályba. A megállapodás értelmében a Moldovagaz minden hónap 20. napjáig köteles kifizetni az előző havi gázszámlát, és előleget fizetni a tárgyhónapra. Tavaly november második felében a Gazprom azzal fenyegetőzött, hogy elzárja a gázcsapot Moldova irányába, mivel a fizetés nem történt meg időben.

A csaknem 75 millió dolláros tartozás a Moldovagaz készpénzhiánya miatt alakult ki, mivel a társaság 790 dollárért vett gázt ezer köbméterenként, miközben a fogyasztók a régi, 150 dolláros gázárat fizették. A Gazprommal kötött régi szerződés szeptember 30-án járt le, az új szerződés pedig november 1-jén lépett életbe. Októberben a Moldovagaz ideiglenes szerződés keretében nemzetközi piaci áron vásárolt gázt. Az új szerződés aláírása után a fogyasztói tarifákat a szerződés feltételeihez igazították, 2,4-szeresére emelkedtek.

A gázár azonban tovább nőtt a szerződésben lefektetett árképlet szerint: amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, decemberben 550 dollár, januárban pedig már 647 dollár. A moldovai parlament csütörtökön szükségállapotot vezetett be az országban. Ezt követően a kormány egy sor olyan intézkedést hozott, amelyek lehetővé tették a Moldovagaz társaság számára, hogy a januári előleget teljes egészében kifizesse, hogy elejét vegye az orosz gázszállítások leállításának Moldovába.