Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Másfél éves csúcson a dollár

A pénzpiacok jelenleg már 2022 júliusára árazzák a Fed első kamatemelését. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex csütörtökön 95,10 ponton tizenhat havi csúcson is járt délelőtt az eurpai kereskedésben, miután előző nap március óta nem látott mértékben ugrott meg. Csütörtök délután egy óra körül 95,00 ponton, 0,16 százalékos pluszban állt a mutató. A szerdán közölt adatok szerint októberben éves összevetésben 6,2 százalékkal – 1990 novembere óta a legerősebb mértékben – nőttek a fogyasztói árak az

Egyesült Államokban. Ez jócskán meghaladta a szeptemberi 5,4 százalékot és az elemzők által várt 5,8 százalékot is. A felerősödő kamatemelési várakozások hatására a dollár az 1,15-ös küszöb alá lökte az eurót, és a legközelebbi támasz már az 1,12-es szintnél húzódik. Csütörtök délután egy óra körül az euró 1,1472 dolláron, 0,05 százalékos mínuszban forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon, de 1,1453 dolláron is járt a jegyzés. Az európai részvényárfolyamok viszont – az euró versenyképességének erősödését érzékelve – kissé emelkedtek. A japán jennel szemben négyéves csúcsra erősödött a dollár a 114,5 jen/dollár szinten. Kit Juckes, a Société Générale francia nagybank devizapiaci elemzője kiemelte: az amerikai inflációs adatsorban nem volt egyetlen olyan elem sem, amelyet a meglepően magas emelkedésért felelőssé lehetne tenni, minden elem egy irányba mutatott, és felfelé húzta a dollár árfolyamát. „Nem lehet figyelmen kívül hagyni olyasmit, ami ilyen széleskörű, és erősíti azt a nézetet, hogy a Fed jövőre kamatot emel” – hangoztatta.

A Federal Reserve vezetői továbbra is azt hangoztatják, hogy a magas infláció átmeneti jelenség, és a szűk ellátási keresztmetszetek normalizálódásával csökkenni fognak az árak. A nyíltpiaci bizottság múlt heti kamatdöntő ülése után Jerome Powell, a Fed elnöke elismerte, hogy a pénzromlás üteme jelentősen meghaladja az inflációs célt, és az erős infláció a korábban vártnál tovább fog tartani, de ezzel együtt is biztos abban, hogy átmeneti tényezők állnak e jelenség mögött, hosszú távon az infláció visszatér a 2 százalékos cél felé. Powell egyebek között arról is beszélt, hogy még nem jött el a kamatemelés ideje, mert annak előfeltétele a teljes foglalkoztatottság elérése. Megítélésük szerint a jövő év közepére javulhat annyit a munkaerőpiaci helyzet, hogy úgy ítéljék meg, elérték ezt a célt. Ez kulcsfontosságú akadály, a Fed csak a teljes foglalkoztatottság elérése után veszi fontolóra a kamatemelést – ismertette a távirati iroda.