Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Tovább pusztít a hóvihar Amerikában – 47 halálos áldozat országszerte

A nyugati New York egyes részeit továbbra is 43 centiméteres hó borítja, amely komoly problémákhoz vezetett az ünnepek alatt. Rengetegen akadtak el közlekedés közben.

„Ez egy szörnyű helyzet” – mondta Mark Poloncarz, Erie megye vezetője egy sajtótájékoztatón, megjegyezve, hogy a hatóságok szerint hétfő reggel és kedd délután 1 óra között további 8-12 centiméternyi hó fog esni. „Nincs nagy segítségünkre a folyamatos havazás, miközben azon vagyunk, hogy bejussunk minden eddig fel nem szabadított területre” – mondta.
Míg néhány településen feloldották a közlekedési tilalmat, Buffalóban továbbra is érvényben van – mondta Poloncarz, aki szerint a város „nagy része járhatatlan„, mindenhol elhagyott autók, teherautók és járművek vannak szétszórva. Ettől függetlenül Erie megye seriffje, John Garcia arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon – mondta a CNN-nek -, így az utak szabadok lehetnek a mentőcsapatok számára.

Még a segítségül kiküldött mentőjárművek is elakadtak a hóban, amikor a mentőcsapatok és a hókotró sofőrök százai karácsony napján kirajzottak. Tizenegy mentőautót ástak ki vasárnap – közölték a tisztviselők. „Speciális mentőcsapatokat kellett küldenünk a mentőkért” – mondta Poloncarz hétfőn a CNN This Morning című műsorában, hozzátéve, hogy ez volt a legrosszabb vihar, amire emlékszik. „Egyszerűen borzalmas volt”.

„Mi itt hozzászoktunk a hóhoz, tudjuk kezelni a havat” – mondta. „De a széllel és szörnyű látótávolsággal – teljes fehérség volt – és a rendkívüli hideggel együtt ez volt az egyik legrosszabb körülmény, amit valaha is átéltünk.” New York államban a halálesetek túlnyomó része itt történt. Rengetegen vesztették életüket hólapátolás avagy a hóban történő közlekedés közben. Elég volt egy hirtelen szívroham – mondta Poloncarz a sajtótájékoztatón, a megyei halottkémi hivatal megállapításaira hivatkozva.
A vihar nagyban hasonlította Buffalo híres 1977-es hóviharára. New York kormányzója vasárnapi sajtótájékoztatóján a mostani vihart „Buffalo hosszú történelmének legpusztítóbb viharának” nevezte.

A Nemzeti Gárda több száz katonát vetett be, hogy segítsenek a mentési munkálatokban New Yorkban. Az állami rendőrség vasárnapig több mint 500 mentésben vett részt, köztük egy csecsemő világra segítésében – mondta Hochul.

Még mindig ennek az életveszélyes helyzetnek a közepén vagyunk” – mondta Hochul, és arra kérte a lakosokat, hogy ne menjenek az utakra. „Az állami és megyei hókotróink megállás nélkül kint voltak, vállalták a veszélyt, vakító hóviharban hajtottak, hogy megtisztítsák az utakat” – mondta Hochul. „Gondoljon bele, hogy több mint 24 órán keresztül egyfolytában csak néhány méterrel maga előtt egy fehér lapot lát. Ilyen volt odakint a legrosszabb körülmények között” – mondta. „Folyamatos hóvihar és fehérség volt, olyannyira, hogy senki sem látta, merre megy. Senkinek fogalma sem volt arról, hogy mi történik.

Miközben elhagyott járművek tarkitják a hóval borított utakat – Buffalo utcáin még mindig több száz autó áll -, az otthonokban is nehéz körülmények uralkodnak. Néhány lakó több mint két napja otthonába rekedt, néhányan áram nélkül a fagyos hidegben – mondta Hochul a sajtótájékoztatóján. A kormányzó szerint ez nem az erőforrások hiánya miatt van így, hanem inkább a közműszolgáltatók mobilitási és hozzáférési kihívásai miatt.

Vasárnap estére Erie megye lakosainak 94,5%-a, Buffalo lakosainak 87%-a kapta vissza az áramellátást, mondta Hochul. Mégis, Erie megyében 12 000 otthon és vállalkozás maradt áram nélkül vasárnap este és sokaknak keddig nem lesz újra világítás és fűtés, mondta Poloncarz. Buffalóban hétfőn továbbra is havazás és fagyos hideg várható.

Forrás: cnn.com