Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Amerikai inflációs adat után – mi következik ebből?

Tegnap látott napvilágot az inflációs adat az Egyesült Államokból. A pénzromlás mértéke kisebb volt novemberben, mint amekkorát az elemzők vártak, és bőven kisebb, mint az utóbbi hónapokban. A hírre jelentős emelkedésbe kapcsoltak az amerikai tőzsdék, még akkor is, ha a 7,1 %-os infláció még mindig bőven a Fed céljai felett tornyosul.

Kisebb infláció – kisebb szigor?

Az elszabadult infláció ellen világszerte monetáris szigorítással, leginkább kamatemeléssel küzdenek a jegybankok. Így tesz a Fed is, amely várhatóan ma tovább emeli az irányadó rátát az Egyesült Államokban, ezzel visszafogva a gazdaságot és emelve a kamatkörnyezetet – de letörve az inflációt. Értelemszerű, hogy a piacok számára a laza monetáris politika a jó hír a gazdaság támogatása és a pénzbőség miatt. A tőzsdék tehát örülhettek a tegnapi adatnak, hiszen a vártnál gyorsabb helyreállás az árszínvonalban kisebb és kevesebb ideig tartó monetáris szigort hozhat.

Kevésbé nőttek az árak az USA-ban, mint várhattuk (www.shutterstock.com)

Kérdés persze, hogy a Fed hogyan értékeli az inflációs folyamatokat. Nem biztos ugyanis, hogy egy jó adat alapján nagyon máshogy alakul majd a kamatpálya, természetesen a Fed egy konkrét számsornál részletesebb elemzések alapján dönt. Mindenesetre ma többet megtudhatunk a döntéshozók szándékairól, hiszen este 20 órakor kamatdöntő ülést tart a Fed, utána pedig szokásosan tájékoztató következik.

Mi is örülhetünk

Az infláció a fejlett világ szinte egészében alaposan elszaladt, és a globalizáció miatt egyáltalán nem mindegy Magyarország számára sem, hogy a nemzetközi trendek hogyan alakulnak. Az amerikai infláció csökkenése tehát közvetetten jó hír a hazai gazdaság egyensúlyára vonatkozóan is; nyilván az volna még előnyösebb, ha Európában is erőteljes fordulatot láthatunk a következő hónapokban.

Címlapkép forrása: Shutterstock