Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Szárnyal a forint – végre elfelejthetjük a 400 feletti eurót?

Hétfő délelőtt még 420 felett állt az euróárfolyam, így a Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberi beavatkozása körüli szintekre gyengült a forint. Arról, hogy milyen hírek érkeztek előző héten, melyek megalapozhatták a negatív hangulatot, itt írtunk bővebben. Azóta viszont nagyot fordult a világ, és ma is kitartósan erősödött eddig a magyar fizetőeszköz.

Jó hírek és kivárás

Hétfőn este született meg az Európai Tanács döntése a Magyarországnak járó uniós forrásokról. Jóváhagyásra került az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap felhasználására vonatkozó terve a kormánynak, ez nagyjából a várt kimenetele a helyreállítási források kapcsán. Emellett végül az Operatív Program 65 %-ának felfüggesztése helyett csak az 55 %-a kerül felfüggesztésre a tagállamok döntése szerint; 7,5 milliárd euró helyett így 6,3 milliárd eurónyi pénz sorsa bizonytalan. Ugyanakkor ezen források kapcsán is optimista a kormány; Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tavaszra várja az összegek megérkezését a vállalások teljesítésének tükrében.

Megjött az uniós döntés, azóta sokat erősödött a forint (www.shutterstock.com)

A fentiek miatt jelentősen csökkenhet az országspecifikus bizonytalanság, hiszen részben pont került az uniós források kérdésének végére. Emellett a nemzetközi piaci hangulat is támogatóan alakult tegnap, hiszen az USA-ból a vártnál kedvezőbb inflációs adat látott napvilágot. Ugyanakkor mégis lehet egyfajta kivárás a nemzetközi tőzsdéken, hiszen ma este jön a Fed kamatdöntő ülése. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése és az utána következő kommunikáció nagy hatással bírhat a tőkepiacokra, de a devizapiacokra is a múlt tapasztalatai alapján.

410 alatt

A forint árfolyama a két hónapos mélypontról nagyon gyors erősödésbe kezdett, így már nem a 420-as, hanem a 410-es szint alá szorult vissza az EUR/HUF kurzus. Olyannyira, hogy ma már 407 forintnál is kevesebbet kellett adni egy euróért a devizapiacon, így valóban jelentős fordulatról beszélhetünk a néhány nappal ezelőtti állapothoz képest is. Kérdés persze, hogy az év vége felé közeledve mit várhatunk a forinttól jövőre – az elemzők várokozásairól pedig itt írtunk.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!