Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Kicsi, de mégis hasznos ilyen az OTP telekód!

A statisztikák alapján már egyre kevesebben választják az utánvételes fizetést, mivel a legtöbb kereskedőnél az azonnali fizetés esetén, akár még spórolhatunk is a végösszegen.

Miért fontos?

2021. január 1-től az OTP fizetési rendszerében kötelezővé vált az OTP telekód használata. Gondolhatnánk arra, hogy egyel több számot kell megjegyezni, de álljunk hozzá pozitívan! Hiszen a megnövekedett vásárlások száma elég okot adhat arra, hogy bármilyen illetéktelen személy felhasználhassa a személyes adatainkat, illetve a bankkártya adatainkat egy-egy vásárláshoz. Alap esetben ez a háromjegyű szám a bankkártyához tartozó számlaszám utolsó három számjegye. A bank erre is odafigyelt hiszen kötelezővé tette ennek a számnak a megváltoztatását a tényleges használat előtt. Erre már számos lehetőség van mobilapplikáción, internet bankon, telefonon, személyesen a bankban vagy OTP ATM-en keresztül.

Ez nem egy egyszerű kód ez egy biztonsági hitelesítés annak érdekében, hogy valóban mi használjuk fel és nem más. Mondhatnám, hogy a megváltoztatott kódot írjuk fel valahová, de ezt nem javaslom, mert jobb félni, mint megijedni! Tehát érdemes olyat választani, amit könnyedén meg tudunk jegyezni.

Könnyedén, egyszerűen

Saját tapasztalat alapján a legegyszerűbb módja az OTP telekód megváltoztatásának az, ha a mobil applikációt használjuk. Aki nyomon követi webes felületen az utalásokat, tranzakciókat az szinte majdnem minden nap ránéz vagy használja az internet bankot, és ráadásul ahhoz, hogy asztali verzióról belépjünk fontos, hogy a mobilkészüléken telepítve legyen az Új MobilBank applikáció is, mivel ennek a segítségével tudjuk megerősíteni a bejelentkezést a számítógépen keresztül.

Fő a biztonság! Ilyen a kétlépcsős azonosítás

Ha pénzügyekről van szó abban elsődleges szempont a biztonság főleg egy bankkártyás fizetés vagy aktiválás esetén. Beszéltem itt már arról, hogy online vásárlás során a fizetéshez kéri a legtöbb kereskedő az OTP telekódot, de ugyan úgy használjuk kártya aktiválásakor is pl. OTP SZÉP kártya vagy hitelkártya esetén is. Sokszor hallhattuk már hogy kétlépcsős azonosítás. Ez azért is jó mert ha ellopják a bankkártyánkat hiába van az illetőnél nem tud vele vásárolni a megváltoztatott OTP telekód miatt, amit csakis mi tudhatunk mondhatni ez egyfajta extra PIN kód.

A másik ilyen kétlépcsős forma az internetes biztonsági kód. Erről még említést ugyan nem tettem, viszont ez is egyfajta biztonsági eljárás az OTP telekóddal együtt. Tehát nem elég, hogy nálunk vannak az adatok, nem elég, hogy tudjuk az OTP telekódot, pluszként még a mobilkészülékünkre sms-ben kapunk egy egyedi biztonsági kódot, amely egyszer használatos. Vagyis, ha nem jól adjuk meg az adatok valamelyikét, és sikertelen a fizetési tranzakció, akkor új internetes biztonsági kódot kell felhasználnunk a fizetés újbóli megpróbálása során és természetesen teljesen más kódot fogunk majd kapni.

Összefoglalva, tehát nemcsak az egészségünket szeretnénk biztonságban tudni, hanem a pénzünket is, jelen esetben pedig a bankkártyánkat. Az OTP telekód használata könnyedén működik, az igénylése és ennek megváltoztatása nem jelent nagy gondot, ha tudjuk, hogyan kell ezt megtenni. A különböző felmérések szerint az OTP telekód használata egyfajta biztonsági törekvést nyújt és minden OTP bank ügyfél elvárásainak megfelel. Ezzel elmondható az, hogy bár kicsi és egyszerű mégis hasznos!