Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Milliós hiány az Applenél?

A Foxconn Technology 2354, Zhengzhou-i üzeme, ahol az Apple prémium kategóriás és legnépszerűbb telefonjainak többsége készül, hetek óta a dolgozók nyugtalanságával küszködik, mivel a kínai munkások lázadnak a kommunista rezsim drákói COVID-19 politikája ellen.

A Bloomberg Foxconn összeszerelő sorait ismerő forrása szerint a hétvégén kiújultak zavargások, amelyek során Kína-szerte tüntetések zajlottak.

Az Apple nemrégiben 90 millió darabról 87 millió darabra csökkentette a teljes gyártási célját. A Foxconn azonban úgy véli, hogy 2023-ban pótolni tudja a Zhengzhou-ból származó lemaradást.

A Kínában elhúzódó COVID-19 zárlatok miatti frusztráció, valamint a Washington és Peking közötti feszültségek miatti aggodalmak arra ösztönözték az Apple-t, hogy máshol keressen gyártási helyszíneket, és nemrég az indiai Chennaiban kezdte el az iPhone 14-es készülékek gyártását.

A JP Morgan elemzői szerint az Apple 2025-re az összes termékének 25%-át Kínán kívül kívánja gyártani, szemben a jelenlegi 5%-kal.

Az Apple részvényei idén 17%-ot estek, ami majdnem egybeesik a szélesebb értelemben vett S&P 500 16%-os visszaesésével.

Forrás: marketwatch.com