Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Tíz megdöbbentő tény az FTX ügyről

Ray megadta az alaphangot ahhoz, amit az FTX múlt heti csődvédelmet kérő bejelentése óta talált, hivatkozva a jogi és szerkezetátalakítási üzletágban szerzett 40 éves tapasztalatára, beleértve az Enron, a valaha volt egyik legnagyobb vállalati összeomlás vezetőjeként és vezérigazgatójaként betöltött szerepét.

„Pályafutásom során még soha nem láttam a vállalati ellenőrzések ilyen teljes kudarcát és a megbízható pénzügyi információk ilyen teljes hiányát, mint ami itt történt” – írta Ray. „Ez a helyzet példátlan.”

Íme, 10 kinyilatkoztatás, amelyet Ray csütörtökön tett a szövetségi csődbíróságon Bankman-Friedről és az általa létrehozott FTX-botrányról.

A tények

  1. Az FTX digitális eszközeinek többsége nem biztosított
    Csütörtökön Ray világossá tette, hogy bár most már ő irányítja a különböző FTX kereskedési és tőzsdei platformokat és Bankman-Fried kripto fedezeti alapját, az Alameda Research-t, de „csak a digitális eszközök töredékét találta meg és biztosította„, amit remélt, hogy visszaszerezhet. Ray szerint valójában csak mintegy 740 millió dollárnyi kriptopénzt sikerült új, hideg tárcákban biztosítani. Ray legalább 372 millió dollárnyi jogosulatlan átutalásra hivatkozott, amelyek az FTX és az Alameda múlt heti csődbejelentésének napján történtek, valamint „körülbelül 300 millió dollárnyi FTT token felhígító „veretésére” egy jogosulatlan forrás által” a bejelentést követő napokban. Az FTT tokeneket az FTX hozta létre, hogy megkönnyítse a kereskedést a tőzsdéjén, és az Alameda eszközeinek nagy részét tette ki.
  2. Senki sem tudja, hogy kik az FTX legnagyobb ügyfélhitelezői.
    Az FTX.com és az FTX.US ügyfelei világszerte használták a kriptopénz tőzsdéit és platformjait. Ray azonban azt mondta, hogy nem tudott olyan listát készíteni az FTX 50 legnagyobb hitelezőjéről, amely tartalmazta volna az ügyfeleket.
  3. Az Alameda Research 4,1 milliárd dollárt adott kölcsön szervezeteknek, köztük Bankman-Friednek és legközelebbi partnereinek. Csütörtökön azonban Ray nyilvánosságra hozta, hogy az Alameda 4,1 milliárd dollárnyi, szeptember végén még fennálló, kapcsolt félnek nyújtott kölcsönt. Ez magában foglalt egy 1 milliárd dolláros kölcsönt, amelyet az Alameda magának Bankman-Friednek nyújtott, egy 543 millió dolláros kölcsönt, amelyet az FTX társalapítójának, Nishad Singhnek nyújtott, valamint 55 millió dollárt, amelyet az FTX társ-vezérigazgatója, Ryan Salame vett fel.
  4. Az FTX vállalati pénzeszközöket magánlakások vásárlására használták fel.
    Bankman-Fried egy bahamai luxusüdülőben élt, ahol az FTX székhelye is volt. Ott, a csődeljárási iratok szerint az FTX vállalati pénzeszközeit „az alkalmazottak és a tanácsadók otthonainak és egyéb személyes tárgyainak megvásárlására használták„. Ray a beadványában azt mondta, hogy nincs dokumentáció az ezen ingatlanvásárlásokkal kapcsolatos tranzakciókról és hitelekről, amelyeket az alkalmazottak és tanácsadók személyes nevére jegyeztek be.
  5. Személyre szabott emojik a kifizetések jóváhagyására
    A kifizetések és a megfelelő üzleti ellenőrzések hiányának bizonyítására az FTX-nél Ray rámutatott, hogy az FTX alkalmazottai „egy online „chat” platformon keresztül nyújtottak be kifizetési kérelmeket, ahol a felügyelők egy eltérő csoportja személyre szabott emojikkal válaszolva hagyta jóvá a kifizetéseket”.
  6. Az Alameda Research a világ egyik legnagyobb fedezeti alapja volt.
    A csődbejelentés szerint az Alameda mérlege szeptember végén 13,46 milliárd dollárnyi eszközállományt mutatott. Ez nagyjából megegyezik az olyan híres milliárdos hedge fund kereskedők, mint Bill Ackman, Paul Tudor Jones és Jeffrey Talpins által kezelt vagyonnal.
  7. Könyvvizsgálói vélemények a metatérből
    Bankman-Fried a vállalkozásának nemzetközi FTX kereskedési platform részét illetően könyvvizsgálói véleményeket szerzett a Prager Metis cégtől, amelyről Ray korábban soha nem hallott. Ray elmondta, hogy felment a cég honlapjára, hogy többet tudjon meg róla, és felfedezte, hogy a Prager Metis úgy írja le magát, mint „az első olyan könyvvizsgáló cég, amely hivatalosan megnyitotta metaversumi székhelyét a metaversumi platformon, a Decentralandban”.
  8. Alamedának volt egy titkos mentessége az FTX.com-on.
    Ray csütörtöki bejelentése arra utalt, hogy Bankman-Fried Alameda fedezeti alapja kereskedési előnnyel rendelkezhetett az FTX.com kereskedési platformon. A bejelentés szerint az Alameda „titkos mentességgel” rendelkezett „az FTX.com automatikus likvidálási protokolljának bizonyos aspektusai” alól.
  9. Az ügyfelek kötelezettségei nem jelennek meg az FTX pénzügyi kimutatásaiban
    A Ray arra számít, hogy az FTX.US tőzsde és kereskedési platform, amely az amerikai ügyfeleket szolgálta ki, „jelentős kötelezettségekkel fog rendelkezni, amelyek az ügyfelek által az FTX US platformon keresztül elhelyezett kriptoeszközökből származnak”. Úgy véli, hogy az FTX tőzsdének, amelyet az FTX USA-n kívüli ügyfelei használtak, szintén jelentős ügyfélkötelezettségei lehetnek. Ray szerint azonban egyik ilyen kötelezettség sem tükröződik azokban a pénzügyi kimutatásokban, amelyeket akkor készítettek, amikor Bankman-Fried vezette az FTX-et.
  10. Ray nem bízik az FTX mérlegében.
    A beadványban Ray újra és újra ugyanazt a lemondó nyilatkozatot teszi, miután részletezte az FTX-szel kapcsolatos pénzügyi kimutatásokat. Megjegyzi, hogy az FTX és az Alameda számos mérlege nem auditált, és mivel ezeket akkor készítették, amikor Bankman-Fried vezette és irányította a vállalatot, „nem bízom benne”


Forrás: marketwatch.com