Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Meghosszabbodott az ukrán gabonamegegyezés – 10 hetes mélyponton a búza

Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki az ENSZ közreműködésével közvetítette az eredeti megállapodást, a közösségi médián keresztül bejelentette, hogy „a fekete-tengeri folyosóról szóló megállapodást november 19-től 120 nappal meghosszabbítják„, megerősítve a korábbi kijevi bejelentéseket.

Az orosz külügyminisztérium eközben a TASS hírügynökségnek megerősítette, hogy „nem áll szándékában felbontani az alkut”. António Guterres ENSZ-főtitkár szintén üdvözölte az egyezséget, mondván, hogy „a kezdeményezés a diszkrét diplomácia fontosságát mutatja a többoldalú megoldások megtalálásában”.

Az alku meghosszabbítása jelentős megkönnyebbülést jelent a világ élelmiszerpiacai számára, amelyek rosszul reagáltak az ukrajnai háborúra, amely megzavarta a világ két legfontosabb exportőrének szállítását. A nyári megállapodás óta Ukrajna több mint 11 millió tonna élelmiszert exportálhatott, ami enyhítette a világ legszegényebb országaiban fenyegető élelmiszerválságot.

A hírre számítottak, de az árak még magukban hordozzák a bizonytalanságot, az elmúlt napok kétértelmű orosz nyilatkozatai után, valamint a keddi, lengyel területen történt rakétarobbanás miatt is. Oroszország az alku meghosszabbításának előfeltételeként új garanciákat követelt arra, hogy az ammóniaexportját – amely a nitrátműtrágyák kulcsfontosságú alapanyaga – nem fogják szankciókkal sújtani. Úgy tűnik azonban, hogy ezek nélkül is elfogadta a hosszabbítást.

A Reuters jelentése szerint az orosz ammóniaexport kérdése még mindig vita tárgyát képezi. A háború előtt Oroszország évente több mint 2 millió tonna ammóniát exportált a Volgán fekvő Togliattiból az ukrajnai Odesa kikötőjébe vezető csővezetéken keresztül.

A jelentések szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszország egyezzen bele a foglyok átfogó cseréjébe, mielőtt zöld utat adna az orosz ammóniaexportnak.

Forrás: investing.com