Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Jön a fontos GDP adat, folytatódik a gyorsjelentési szezon

Szép emelkedést mutattak be a tőzsdék a hétvége előtt, ami leginkább a jó amerikai inflációs adatnak volt betudható. A következő napokban sem lesz hiány fontos adatsorokból, folytatódik ugyanis a nemzetközi piacokon a gyorsjelentési szezon. Idehaza a forint árfolyama mellett a hazai GDP adat keltheti majd fel leginkább az érdeklődést.

Nemzetközi piacok – jönnek még adatsorok

Hétfőn 11 órakor az eurózóna ipari termelési adatára lesz érdemes figyelni a hétvége eseményei mellett. Kedden hajnalban a japán GDP és ipari termelési, valamint a kínai ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adat adhatja meg az alaphangot a kereskedéshez. Holnap 11 órakor közlik az eurózóna igazított GDP adata mellett a ZEW indexet is, mely leginkább a német börzére lehet hatással. Ezen a napon jelent a Home Depot és a Wal-Mart Stores is, valamint közzéteszik a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet is.

Érkezik a Wal-Mart Stores gyorsjelentése is (www.shutterstock.com)

Szerdán teszi közzé gyorsjelentését a Cisco System és az Nvidia, valamint délután adatok érkeznek az amerikai ipari termelésről és kiskereskedelmi forgalomról. Csütörtök hajnalban érkeznek a japán export és import adatok, később pedig a Siemens és az Alibaba gyorsjelentése lehet izgalmas. 14:30-kor szokásosan közlik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számának alakulását, valamint a Philadelphiai Fed indexet. Péntekre csak a japán inflációs adat marad, ugyanakkor a recessziós félelmek és az orosz-ukrán háború alakulása szinten biztosan ad elegendő témát a piacoknak továbbra is.

Hazai piac – jön a GDP adat

A budapesti tőzsdén már mind a négy blue chip közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését, így elsősorban az adatsorok emésztése történhet még. Továbbra is érdemes lesz figyelni a forint árfolyamának alakulását, pénteken ugyanis némileg váratlanul 405 fölé gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden 9 órakor közlik a harmadik negyedéves magyar GDP adatot – közelebb kerülhetünk tehát ahhoz, hogy kell-e recessziótól tartani Magyarországon a következőkben.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Shutterstock