2024 október 01

Jöhet itthon a kombinált influenza-COVID-19-RSV lakossági gyorsteszt

A RapiChek márka egyik gyorstesztje már képes kimutatni, hogy milyen vírussal fertőződtünk meg, influenzával, SARS-CoV-2-vel vagy RSV-vel (Respiratory Syncytial Virus), sőt, az is kiderül, ha esetleg egyszerre többel is.

Az Egyesült Államokban már régóta a háziorvosi protokoll része egy professzionális influenza gyorsteszt elvégzése, de még ott sem léteznek olyan egyszerűen használható, önmintavételes, otthon is használható gyorsdiagnosztikai eszközök a különböző vírusok differenciált elkülönítésére, mint amilyen mostantól elérhető a hazai patikák kínálatában.

„A WHO szerint az influenza évente 1 milliárd embert érint, a COVID eddig évente átlagosan 240 millió főt fertőzött meg az elmúlt két és fél év során, és várhatóan az újabb vírus variánsok megjelenésével a jövőben is 100 milliós nagyságrendű marad az éves fertőzések száma. A The Lancet szakfolyóirat szerint csak csak az 5 éves kor alatti tartományban 33 millióan fertőződnek meg RSV-vel világszerte, amely esetekből 100.000 körüli a gyermekhalál”, foglalja össze Karvalics Attila, az A-Lab Pharma ügyvezetője az eszközök globális detekciós jelentőségét.  

A fertőzések közötti arányok évről-évre változhatnak itthon is a KSH által közölt NNK adatok szerint. Az influenzával fertőzöttek száma az utóbbi 10 évben 114.000 és 504.000 fertőzött között alakult, a COVID-fertőzötteké az elmúlt két évben 325.000 és 935.000 között. De a tavalyi járványszezonban az NKK bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV fertőzést azonosított hazánkban, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. A 2021-es év negyvenedik és az idei év tizenhetedik hete közötti adatok szerint továbbra is az influenza A/B vezette az NNK Nemzeti Influenza Referencia laboratóriuma által is rögzített megbetegedéseket az ÁNTSZ honlapja szerint, de az RSV is az élbolyban foglalt helyet, megelőzvén az adenovírusos megbetegedéseket is. A Semmelweis Egyetem Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke szerint is tavaly tömeges megbetegedést okozott az RSV, amely elsősorban a kisgyermekek számára jelent veszélyt, de nemzetközi szaklapok felhívják már a figyelmet az idősebbek kiemelt veszélyeztettségére is.

„Mivel a három fertőzés tünetei között igen jelentős az átfedés, ezért komoly veszélyeket előzhetünk meg azzal, ha kombinált tesztekkel mielőbbi és pontos vírus azonosításra vagyunk képesek, mert így a kezelés is gyorsan és a megfelelő eszközökkel történhet, és a súlyos szövődmények kialakulása könnyebben megelőzhető”, véli Dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvos-szakértője.

Az újonnan megjelent teszt eszközök nem csak azt mutatják ki, hogy COVID-dal vagy influenzával vagyunk fertőzöttek, mint egyes első generációs eszközök, hanem külön-külön leolvasható a tesztkazettáról 15 percen belül, hogy melyik vírus van jelen a szervezetünkben. Főleg gyerekeknél fordul elő, hogy egyszerre akár több vírus is fertőzést okoz. Náluk különösen fontos a vírus pontos azonosítása, mert a közösségekből hazatérő gyerekek könnyen átadhatják a fertőzést kisebb testvéreiknek, akik számára 2 éves kor alatt jelentős halálozási kockázatot rejt az RSV-fertőzés. Nemzetközi szaklapok felhívják a figyelmet, hogy a veszély már az idősebb korosztályokat is érinti.  A CDC szerint csak az Egyesült Államokban évente 177.000 idősebb személy kerül kórházba RSV vírussal, és 14.000-en elhaláloznak közülük, ami 8%-os arány.

Az A-Lab Pharma nemrég elsőként jelent meg majomhimlő kimutatására alkalmas antigén-tesztekkel is Magyarországon. Szakértői jelentős innovációnak tartják az új, kombinált tesztek megjelenését is, mivel az Influenza és az RSV is feltehetően hosszabb távon is velünk maradnak egy esetlegesen gyengülő COVID-19 mellett is. Azaz ezek az eszközök már nem csak a szezonális védekezést támogatják, hanem évről évre fontos, esetenként életmentő segítséget jelenthetnek a veszélyeztetett csoportok és a teljes lakosság számára.

A kombinált tesztek már elérhetőek az összes hazai patikában.

***

Az A-Lab Pharma és az A-Lab Medical Csoport a több mint 10 éves Arvali Grouphoz tartozó orvostechnikai kereskedelmi és egészségügyi szolgáltató szervezet. Számos európai és távol keleti márkát képvisel, egy adott szakterületen mindig az aktuálisan

legjobbnak bizonyuló eszközöket. Mintegy ötszáz gyorsdiagnosztikai eszközt forgalmaz, köztük tíz patikai légzőszervi kombinált és COVID-19 lakossági eszközt, illetve 3 POCT mérőberendezést. Étrend-kiegészítői, terhességi vitaminjai és POCT eszközei a szakmai élvonalat képviselik.