Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Ezeken dőlhet el most a forint sorsa

Nagyon izgalmasan alakultak az elmúlt hetek a magyar fizetőeszköz számára. Míg 2 héttel ezelőtt mélypontot mélypontra halmozott a forint a főbb devizákkal szemben, addig az elmúlt hét a hazai pénznem szárnyalásáról szólt már. Még ennél is fontosabb azonban, hogy mi következhet ezután – a millió dolláros kérdés majdani válasza pedig mindannyiunkat érinti.

Bonyolult képlet

Egyértelmű, hogy a jegybank október 14-ei rendkívüli bejelentése óta e körül forgott a forint megítélése. A 18 %-os kamatozású egynapos betéti tender, a 17 %-os devizalikviditást nyújtó swapeszköz, az energiabeszerzéshez devizalikviditás nyújtása, és a kamatfolyosó tetejének 25 %-ra való emelése megtette a hatását. Nem tudni még, hogy a jegybank meddig folytatja pontosan a rendkívüli eszközök alkalmazását – több információnk lesz kedden, akkor tartja ugyanis kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az ülés utáni kommunikáció alapjaiban befolyásolhatja a forint sorsát, ahogyan az is, hogy meddig védi a pénzpiaci stabilitást a jegybank a fenti eszközökkel.

Nagyot ment a forint, hatásosak voltak az MNB lépései

Nemcsak a jegybank monetáris politikája alakíthatja a forintárfolyamot. Az uniós pénzekről még mindig nincsen biztos megállapodás, minden erről érkező hír is fontos lehet. Ahogyan továbbra is érdemes követnünk a gázárak alakulását, hiszen a forint megítélése szempontjából elengedhetetlen külkereskedelmi egyenlegünk most jelentős részben függ az energiaszámlától. A hazai makrogazdasági adatok éppúgy sokat számíthatnak, hiszen a piaci szereplők követik az adott ország inflációs, gazdasági vagy éppen gazdaságpolitikai folyamatait is.

Háború és hangulat

A forint árfolyamát nemcsak belső, vagy a belső egyensúlyra ható tényezők (pl. energiaárak) befolyásolják. Nagyon jelentős hatást fejt ki az is, hogy a keleti szomszédunknál épp háború dúl, ez értelemszerűen nem segíti a régió befektetői megítélését. Az orosz-ukrán háborúban egy nyugvó pont elérkezése, vagy esetleg egy tűzszünet vagy békekötés szinte biztosan erőt kölcsönözhetne a hazai fizetőeszköz számára is.

A háború alakulása is befolyásolhatja a forintot (www.shutterstock.com)

Emellett az általános tőkepiaci, devizapiaci hangulatot érdemes követnünk, ha meg akarjuk jósolni a forint mozgását – a rossz, ingadozó kinti légkör nem kedvez a forinthoz hasonló sérülékeny devizáknak, ahogyan a dollár erősödése sem. Utóbbi kettő tényező megváltozása is tovább erősíthetné a forintot, persze ha csak a fent felsorolt szempontok szerint is van oka optimizmusra a piacnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock