Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Infláció és tőzsde – így függ össze

A 2022-es év valószínűleg toronymagasan legfontosabb témája az infláció, ami a gazdaság alakulását érinti. Az árak ugyanis a fejlett világban szinte rendületlenül emelkednek, a mindennapjainkban érezhetjük a pénzromlás évtizedek óta nem látott ütemét hazánkban is. De nemcsak így hat ránk az infláció, hanem a megtakarításaink reálértékére, sőt, a tőzsdei árfolyamokra is.

Infláció – baj, ha nagy

Érdemes onnan kezdenünk, hogy a nem túl magas infláció alapvetően jó. Pörgeti a gazdaságot, a lakosság szívesen fogyaszt, a vállalatok beruháznak, a bérek emelkedése pedig jobb esetben felülmúlja a kis mértékben jelenlévő inflációt. Így mindenki jól jár – míg ha csökkennének az árak, akkor nem fogyasztana annyira a lakosság, hiszen minden egyre olcsóbb lesz. Ez pedig értelemszerűen jár a kereslet, azaz a gazdaság visszaesésével.

Csúcsokat dönt az infláció, ez már senkinek sem jó (www.shutterstock.com)

A magas infláció azonban bizonytalanságot, csökkenő vásárlóerőt hoz magával, ami persze kihat a vállalatokra is. Ebből a szempontból máris rosszul járnak a részvénypiacok, hiszen az ott szereplő kibocsátók csökkenő reálgazdasági teljesítménye a legtöbb esetben visszaköszön a részvényeik árfolyamában is.

Növekvő kamatok

A fenti probléma azonban csak hosszabb távon jelentkezik igazán, az inflációs nyomás azonnali hatása még erősebb. A pénzromlást ugyanis a jegybankok a kamatok emelésével tudja megfékezni, ami már több oldalról is kedvezőtlen a tőkepiacoknak. Az emelkedő kamatszint drágábbá teszi a hitelezést, ami a vállalatok számára rossz hír – ez kell viszont a gazdaság lehűtéséhez, és az infláció csökkentéséhez. Nemcsak a recesszió réme az egyetlen viszont, ami miatt az inflációs nyomás esést okozott idén a tőzsdéken. Vonzóbbá váltak a kötvények a magam kamatszint miatt, már nem igaz az, hogy 3-4 %-os hozamért is kockázatot kell vállalni a részvénypiacon. A tőke tehát nem feltétlenül áramlik már korlátlanul a részvényekbe. Látható, hogy több oldalról is megszenvedheti a piac az emelkedő inflációt, és a fentieket végiggondolva ez jelentős magyarázatot ad a tőzsdék idei gyenge szereplésére.

Címlapkép forrása: Shutterstock