Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Nehéz napjai vannak a Mol részvényeinek – íme az okok

Miközben a legtöbb figyelem most a hazai parketten az uniós forrásokon van, és ehhez kapcsolódón a forint árfolyamán, a tőzsdén is történnek jelentős mozgások. A második legnagyobb hazai blue chip, a Mol továbbra sem szerezte vissza a nyáron tapasztalt lendületét, a féléves gyorsjelentése óta már több, mint 10 %-ot esett az olajmulti árfolyama. Vállalatspecifikus tényezők mellett jó pár külső hatás is nyomás alatt tarthatja a Mol árfolyamát.

Belső és külső tényezők

Az energiahelyzet, és annak politikától való függősége alapvetően is kockázati tényező a Mol számára, hiszen az olajcég nagyon nagy részben Oroszországtól vásárolt olajat finomít és értékesít. Továbbra is sokat keres a vállalat a magas Brent Ural spreaden, azonban hosszabb távon ezzel lehetséges, hogy nem mernek számolni a befektetők a bizonytalanság miatt. Nem pozitív a Mol upstream (kutatás-termelés) szegmense számára, hogy az olajárak lefelé vették az irányt az utóbbi időben, ami a kitermelt olajon elért profitot csökkenti.

Hír jött az INA-val kapcsolatban is (www.shutterstock.com)

Emellett rossz hír, hogy a horvát állam döntése nyomán az INA kizárólag a horvát állami cégnek adhat el földgázt, ezzel a Molnak nincs lehetősége október 1-től ily módon részesülni a kitermelt energiahordozóból. Fontos megemlíteni a benzinárstop elhúzódó hatását is – a Mol árfolyama érzékenyen reagálhat a nemsokára meghozásra kerülő kormányzati döntésre. A benzinárstop részleges elengedése tűnik a legvalószínűbbnek, ehhez képest a változatlan meghosszabbítás rossz hír lehet a Mol részvény megítélése szempontjából. Természetesen olyan külső tényezők sem segítik a Mol árfolyamát, mint az elhúzódó vita az uniós források körül, vagy a nemzetközi piacok esése.

Távol a fontos szinttől

A Mol árfolyamának elmúlt időszakban látott hanyatlása miatt távol került a kulcsfontosságú 2800-as szinttől. Így egyelőre nem pozitívak a kilátások, ha a Mol grafikonjára nézünk, főleg, ha az elmúlt másfél hónap tendenciáit vizsgáljuk. További esés esetén a 2500-as szint jelentheti a legfontosabb támaszt az olajmulti részvényei számára. Emelkedéssel való próbálkozás esetén először a 2700-as, majd a 2780-2800-as értékek felülmúlása jelenthetne komolyabb fordulatot.

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/09/guzsba-kotik-az-ina-t-csak-a-horvat-allamnak-adhat-el-foldgazt-a-mol-helyi-leanycege