Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Újra esik a forint – nagy lehet a baj

Tegnapi cikkünkben még a szárnyaló forintra hívhattuk fel a figyelmet, azóta viszont fordulat következett be a magyar fizetőeszköz árfolyamában a főbb devizákkal szemben. Újból megállította ugyanis a korábban is fontos szint a forint erősödését, így megint távolabb kerültek a lejjebbi szintek az EUR/HUF keresztárfolyam esetében. Tovább gyengülés esetén újra komoly bajba kerülhet a forint.

Betett a rossz hangulat

A forint környezete alapvetően pozitívan alakult az elmúlt időszakban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) erőteljes monetáris szigorítása miatt a 11,75 %-os kamatszint a legmagasabb a régióban, ráadásul augusztus végén a jegybank új, likviditásszűkítő eszközöket jelentett be és elkötelezte magát a kamatemelések folytatása mellett. Segített a dollár gyengülése és a gázárak esése is, utóbbi miatt csökkenhet Magyarország energiaszámlája és a devizakiáramlás az országból. Mindezek eredményeképpen egészen 394 közelébe csökkent az euróárfolyam.

8,3 % az amerikai infláció, jobbat várt a piac – és ezt a forint is megszenvedi (www.shutterstock.com)

Ma azonban a vártnál rosszabb amerikai inflációs adat miatt rendesen elromlott a hangulat, és ezt a hazai pénznem is megérezte. Emelkedésnek indult a gáz árfolyama is, ami kiábrándíthatóan hathatott az energiaárak esése miatt kialakult pozitív piaci hangulatnak. Emellett az uniós forrásokkal kapcsolatos vitának végét a kormány és az Európai Bizottság között már egyre türelmetlenebbül várhatják a piaci szereplők az idő múlásával. Egy esetleges sikeres megegyezés jelentős erőt kölcsönözhetne a forintnak, addig azonban Damoklész kardjaként lebeg a források elvesztésének réme a magyar fizetőeszköz felett.

Közeleg a 400

A mostani gyengüléssel újra karnyújtásnyira került a 400-as érték az EUR/HUF kurzus grafikonján. Mindenképpen nagyon rossz hír lenne a további erősödés szempontjából, ha a technikailag és lélektanilag is kulcsfontosságú szint fölé lendülne az euróárfolyam. Azzal ugyanis újra jelentősebb esés kezdődhetne, mint ahogy arra már több példát is láthattunk az elmúlt hónapokban 400 feletti árfolyam esetén az euróval szemben. Erősödés esetén megint a 392-396-os zónával kellene megpróbálkoznia a forintnak, komolyabb, hosszabb távú fordulatról ezen szintek alatt lehetne beszélni.