2024 április 30

Kína és Tajvan – Az USA most túllőtt a célon

Tajvan és az Egyesült Államok kapcsolata már eddig is Kína nemtetszését váltotta ki. Nancy Pelosi látogatása olaj volt a tűzre, és a szunnyadó óriás okot kapott erejének fitogtatására. Kína már hét évtizede szeretné megkaparintani a szigetországot, hiszen a szárazföld részének tekintik, azonban a tajvani polgárok nem szeretnének ezen autokratikus rendszer részei lenni. Kína az elmúlt hetekben egyre közelebb került a katonai gyakorlatok során a szigetországhoz, amely növekvő aggodalommal nézte szomszédjának hatalmas katonai erejét. Az Egyesült Államok kijelentette, hogy szerintük megérte a látogatás, és nem hagyhatják, hogy Kína megmondja, hogy kik látogathatnak el a szigetországra. Amerika viszont a mostani lépésével kicsit túllőtt a célon. A Biden-adminisztráció 1,1 milliárd dollárnyi fegyver eladását jelentette be, ezzel segítve Tajvant a Kína elleni esetleges háborúban. Azok után, hogy láthattuk, mit okozott Pelosi látogatása, elképzelhetetlen következményei lehetnek az Egyesült Államok mostani lépésének.

(www.shutterstock.com)

Az Egyesült Államok tovább fokozza a feszültséget

Bár Kína továbbra sem adta fel a szigetország elfoglalását, eddig még kérdéses volt, hogy egy esetleges háború esetén vajon mit lépne az Egyesült államok. A mostani kijelentésük viszont elég egyértelmű választ adott az USA álláspontjáról, veszélybe sodorva ezzel a kínai-amerikai kapcsolatokat. Ezen felül Liu Peng-ju, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője kijelentette, hogy az USA ezen lépése fenyegeti a Tajvani-szoros békéjét. Bár békéről eddig sem lehetett nagyon beszélni, ez biztosan tovább emeli a tétet. A csomag legnagyobb részét egy 655 millió dolláros támogatás képezi a tajvani felderítés célú radarprogram fejlesztésére. Ezen kívül a csomag tartalmaz még 355 millió dollár értékben Harpoon rakétákat is.

(www.shutterstock.com)

Az Egyesült Államok szerint a beavatkozás szükséges volt, hiszen Kína fokozta a nyomást Tajvanon, és egyre közelebb kerülnek a katonái a szigetország partjaihoz. Ez a csomag segít Tajpejnek a kínai nyomással szemben, de hangsúlyozták, hogy nem változat a térség katonai egyensúlyán.

Forrás: theguardian.com

Címlapkép: Shutterstock