2024 április 30

Másik kontinensre költözik a vezető, hogy fel tudják venni a versenyt a Tiktokkal

Mosseri még idén Londonba költözik, és a költözés csak ideiglenes lesz – erősítette meg a Meta szóvivője. London a Meta legnagyobb mérnöki központja az Egyesült Államokon kívül, több mint 4000 alkalmazottal, köztük egy dedikált Instagram-termékcsapattal és az alkotóknak szánt szolgáltatások fejlesztésére összpontosító szerepkörökkel. Itt fejlesztették ki először a vállalat Workplace üzenetküldő alkalmazását is. A Meta elmondta, hogy Mosseri a cég londoni alkotói csapatát fogja segíteni, amely arra összpontosít, hogy egyes felhasználóknak segítsen pénzt keresni a posztjaikból, és ellensúlyozza a TikTok gyors térnyerését. A vállalat olyan platformok csoportjaként próbálja magát újrapozícionálni, amely lehetővé teszi az e-kereskedelmet a „metaversum” néven ismert online univerzumban, és nem egyszerűen a hirdetők eszköze az emberek digitális megcélzására.

A Meta nehezen tudta meggyőzni a befektetőket a metaversum felé való elmozdulásáról, a vállalat részvényei a technológiai részvények általánosabb visszaesése közepette nagyobb mértékben zuhantak, mint a Big Tech versenytárs Alphabet, és az alkalmazásai egyre inkább veszítenek a kínai tulajdonú TikTok-kal szemben. A cég a második negyedévben minden idők első bevételeinek csökkenéséről számolt be, és gyenge előrejelzést adott a következő negyedévre. A metaversumba való betörése költségesnek bizonyult: a virtuális valósággal foglalkozó részleg 2,8 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a júniusig tartó három hónapban.

A TikTok vad növekedése ellenében a Meta a saját alkalmazásainak finomításával próbálta utánozni a platformot, többek között létrehozta saját rövidvideó funkcióját, a „Shorts”-ot. A vállalat az Instagramon is végrehajtott néhány ellentmondásos változtatást, amelyekkel az algoritmus által generált tartalmakat helyezte előtérbe a barátok posztjaival szemben. Ez a lépés a felhasználók, köztük Kim Kardashian visszatetszését váltotta ki.

Mosseri lépését úgy is lehet tekinteni, mint egy kísérletet arra, hogy elbűvölje a brit szabályozó hatóságokat. A kormány az Online Safety Bill nevű új törvényen keresztül több jogkört kíván adni az Ofcom médiafelügyeletnek az Instagram és más közösségi médiaplatformok ellenőrzésére. A törvényjavaslat előrehaladása azonban Boris Johnson miniszterelnök lemondása és az azt követő új vezető keresése miatt zátonyra futott.

Ez egyben a Meta szélesebb körű nyomulását is jelzi a távmunka felé. A koronavírus-járvány közepette a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a távmunka egyik legnagyobb szószólójaként tűnt ki a Szilícium-völgy vezetői közül. 2020-ban elkezdte engedélyezni, hogy bizonyos alkalmazottak állandó jelleggel otthonról dolgozzanak, majd később ezt a politikát kiterjesztette az összes alkalmazottra. A vállalat kifejlesztett egy Horizon Worlds nevű alkalmazást is, amely lehetővé teszi, hogy az emberek a virtuális valóság fejhallgatóin keresztül tartsanak csapatmegbeszéléseket.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/02/instagram-boss-adam-mosseri-to-relocate-to-london.html