Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Történelme során először csökkent a Facebook árbevétele

Folytatódik a negyedéves jelentési szezon, a technológiai óriások közül a Meta Platforms, a Facebook anyavállalata, a tegnapi tőzsdezárást követően hozta nyilvánosságra második negyedéves eredményeit, amely az előzetes félelmekkel összhangban gyengén alakult. Éves szinten most csökkent először a társaság árbevétele. A harmadik negyedév pedig várhatóan még ettől is rosszabb lesz.

A Meta a szerdai zárást követően aggasztó negyedéves eredményekről számolt be. A társaság árbevétele történelme során először csökkent, a Meta profitja sorozatban a harmadik negyedévben csökkent, erre szintén nem volt példa a Facebook 2012-es tőzsdére lépése óta. A szerdai kereskedési napot ugyan 6.55 százalékos pluszban zárta a részvény, a csütörtöki pre-marketben már több mint 5 százalékos mínuszban állt a papír.

Csökkenő bevételek a második negyedévben

A Meta Platforms, a Facebook anyavállalata 28.82 milliárd dolláros második negyedéves árbevételről számolt be, a tavalyi év azonos periódusában 29.08 milliárd dolláros árbevételt ért el a vállalat. A Meta 6.69 milliárd dolláros, részvényenkénti 2.46 dolláros második negyedéves nyereséget mutatott fel, ami nagyobb mértékű visszahúzódást jelent a tavaly ilyenkor elért részvényenkénti 3.61 dolláros nyereséghez képest. A Meta mind árbevétel, mind egy részvényre jutó nyereség tekintetében a várakozásokon alul teljesített. A FactSet adatai szerint az előzetes elemzői becslések 28.9 milliárd dolláros árbevételről és részvényenkénti 2.54 dollár nyereségről szóltak.  

A Meta menedzsmentje szerint a harmadik negyedév még rosszabb lesz, a harmadik negyedévre vonatkozóan 26-28.5 milliárd dolláros árbevételt prognosztizáltak. Ezzel szemben az elemzők előzetesen 30.36 milliárd dolláros harmadik negyedéves árbevételt becsülnek. 2021 harmadik negyedévében 29.01 milliárd dolláros árbevételről számolt be a társaság.

(www.shutterstock.com)

Mark Zuckerberg vezérigazgató elmondta, hogy a jelenlegi lassuló gazdasági helyzet negatívan érinti a szektort. A vezérigazgató szerint nehéz meghatározni, hogy mennyi ideig tarthat ez a gazdasági ciklus, azonban Zuckerberg szerint „a helyzet jelenleg rosszabbnak tűnik, mint egy negyedévvel korábban.”

Borítókép forrása: www.shutterstock.com