Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Esésbe kapcsoltak a tőzsdék a magas infláció miatt

Az elmúlt időszak slágertémája egyértelműen a szárnyaló infláció volt, a befektetők már napok óta tűkön ülve várták a júniusi inflációs számok publikálását. A várakozásnak vége, a Bureau of Labor Statistics tegnap nyilvánosságra hozta a júniusi inflációs számokat, az adatoknak azonban nem örülhettek túlzottan a befektetők.

41 éves csúcson az infláció

A friss adatok szerint júniusban éves szinten 9.1 százalékos volt a drágulás mértéke. Az előzetes elemzői várakozások jóval alacsonyabb, 8.8 százalékos inflációról szóltak. Májushoz képest 0.5 százalékkal nőtt meg az infláció, akkor éves szinten 8.6 százalékos volt az áremelkedés mértéke az Amerikai Egyesült Államokban. Havi szinten a fogyasztói árak 1.3 százalékkal emelkedtek júniusban, miután májusban a növekedés lassabb, 1 százalék volt. Szakértők 1.1 százalékos havi emelkedésre számítottak. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 0.7 százalék volt júniusban a májusi 0,6 százalék után, éves szinten ugyanakkor 5.9 százalékra lassult a növekedés a májusi 6 százalékot követően. Elemzők szerint az infláció valószínűleg nem fog egyhamar a járvány előtti szintre esni, és még sokáig a Fed 2 százalékos célja felett marad, mivel az ellátási zavarok továbbra is fennállnak, és az energia- és élelmiszerárak továbbra is magasak maradnak.

Az előzetesen vártnál magasabb infláció következtében negatív tartományba borultak az amerikai börzék.

A Dow Jones Ipari Átlag a tegnapi mélypontján közel 1.5 százalékos mínuszban is járt. A blue-chip index végül 0.67 százalékos, 208.54 pontos esést követően 30 772.79 ponton zárta a szerdai kereskedési napot. A Dow Jones Ipari Átlag idén 15.32 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 11.80 százalékkal csökkent az index értéke.

Az S&P 500 a szerdai kereskedési nap során többször is járt pozitív tartományban, azonban nem tartott ki a lendület, 0.45 százalékos, 17.02 pontos csökkenést követően 3 801.78 ponton zárta a szerdai kereskedési napot. A szárnyaló infláció, a recessziós félelmek, a kamatemelések sorozata, a koronavírus helyzet súlyosbodása, az orosz-ukrán háború és az egyéb gazdasági és politikai kihívások közepette nehéz helyzetbe került a benchmark index. Az S&P 500 2022-ben 20.23 százalékos mínuszban van, az elmúlt 52 hét során pedig 12.99 százalékkal gyengült az index árfolyama. Az S&P 500 jövőjével kapcsolatosan vegyesen vélekednek az elemzők.

A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban tegnap. A Nasdaq Composite Index a nyitást követően közel 2 százalékos mínuszba bukott, végül 0.15 százalékos, 17.15 pontos csökkenést követően 11 247.58 ponton zárta a szerdai kereskedési napot. A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index igen súlyos, 28.11 százalékos mínuszban van idén, míg az elmúlt 1 év során 23.37 százalékkal húzódott vissza az index értéke.