Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

A negyedéves jelentési szezon veszélyei

A negyedéves jelentési szezon könyörtelenül megkülönbözteti a legerősebb vállalatokat, a szimplán átlagos és a gyenge vállalatoktól. A vállalatok „besorolása” közti különbség igen fontos tényező lenne, ha az elkövetkező hónapok során recesszióba bukna az amerikai gazdaság.

A negyedéves jelentési szezon kapcsán fokozódnak az aggályok, hosszú idő után először fordulhat elő, hogy a vállalatok tömegesen teljesítenek a várakozások alatt. A vállalatok nem immunisak a magas inflációs környezetre. Számos S&P 500 komponens hozza nyilvánosságra negyedéves jelentését az elkövetkező napokban.

A magas inflációs környezetben csak nehezen tudják növelni árbevételüket a vállalatok. Az árak meredeken emelkednek az élet szinte minden területén. A legtöbb vállalat bevételének megtartásának érdekében arra kényszerül, hogy árat emeljen és ezáltal ugyanakkora bevételért csak kevesebb terméket, szolgáltatást kell értékesíteni. Azonban a termékek, szolgáltatások előállítása is egyre drágább, meredeken emelkedik a nyersanyagok ára, a dolgozók bére, vagy például a közlekedés, az utazás és a szállítás is egyre drágább.

Az elkövetkező időszakban érkeznek az áprilisi-júniusi időszakra vonatkozó negyedéves jelentések. A bankszektorra érdemes külön figyelni, számos nagy amerikai bank jelent a héten. A héten a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley jelent először a nagy Wall Street-i bankok közül, a két pénzintézet csütörtökön publikálja második negyedéves eredményeit. Ezt követően pénteken a Citigroup és a Wells Fargo jelent. A bankszektor eredményei mellett a technológiai szektor teljesítményét is kiemelt figyelemmel követik a befektetők.

(www.shutterstock.com)

A Citigroup szerint, ha az előzetesen vártnál jobban alakulna a negyedéves jelentési szezon, az jelentősen megalapozhatná a pozitív hangulatot az év második felére vonatkozóan. A negyedéves jelentések kapcsán azonban egyelőre még inkább az aggodalom a jellemző a befektetők részéről. Ha a bankszektor erős negyedéves eredményeket tudna felmutatni a hét során, némileg enyhülhetne a piacokon a nyomás és optimistább hangulatban várhatnánk a további negyedéves jelentéseket.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com