Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Erről is az infláció tehet – jöhetne az 50 ezres bankjegy

Az elmúlt időszak legforróbb gazdasági témája kétségtelenül az infláció. Nem mi választjuk ugyanis meg, hogy törődünk-e ezzel a folyamattal, ugyanis hónapról hónapra érezhetjük az árszínvonal emelkedését. A pénzromlásnak több oka is van, és egyáltalán nem csupán Magyarországon szaladtak el ennyire az árak. De hogy mennyire, azt sokféleképpen lehet szemléltetni – például a forgalombal lévő bankjegyek értékével.

Vissza 20 évvel

Valószínűleg nagyon sokan emlékeznek még rá, hogy a mostani bankjegysorozat eggyel kevesebb elemből állt a bevezetésekor (ha a papír 200-as fémre cserélését kivesszük a képből). A 20000 forintos bankjegy kibocsátására ugyanis néhány évvel később került sor, így egy ideig a tízezres volt a legnagyobb címlet. Egészen pontosan 2001. február 1-jén került bevezetésre a húszezres, amely akkor nagyon nagy pénznek számított. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkori indoklása szerint jelentősen bővült a gazdaság az azt megelőző években, és így a készpénzforgalom is. Ráadásul a lakosság részéről igény jelentkezett a nagyobb címletre, bár elsősorban tartalékcímletnek tervezték a húszezreseket.

Hiányzik a képről az 5 ezres, 20 éve még egy 2 ezres ért annyit (www.shutterstock.com)

Hol az 50 ezres?

Azóta viszont eltelt több, mint 21 év, és nagyon más árakkal találkozhatunk a boltokban, mint akkor. Ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos inflációs adataiból számolunk, akkor megtudjuk, hogy 20000 forint vásárlóereje 2001-ben ugyanannyi, mint 2021-ben 45805 forintnak. Ebben még nincs benne a 2022-es inflációs adat, márpedig idén a legtöbb előrejelzés két számjegyű éves átlagos pénzromlással számol. Némi kerekítéssel tehát ha 2001-ben egy frissen nyomott, új húszezres tartottunk a kezünkben, akkor annyi vásárlóerőnk volt, mintha idén 50000 forintunk lenne.

Ez alapján tehát akár be is lehetne vezetni az 50 ezres bankjegyet, ha csupán az inflációból indulunk ki. Egyelőre hasonló tervekről nem hallhatunk a jegybank részéről, mindenesetre a fenti példa üzenete mindenképpen fontos. Egyáltalán nem érdemes tehát készpénzben takarékoskodni, mert előbb utóbb a friss, ropogós húszezres is veszít erejéből – a mostani inflációs nyomás alatt inkább előbb, mint utóbb.

Címlapkép forrása: Pixabay

https://index.hu/belfold/huszezres/