Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Eldőlhet a forint sorsa délután

Tegnap délelőtt új történelmi mélypontra esett a forint, az EUR/HUF kurzus 404 felett is járt. Teljesen egyértelművé vált tehát, hogy nem tabu a 400 feletti euróárfolyam, az elmúlt pár hétben már jellemzően ezen szint körül, vagy inkább felette kell adni egy euróért a devizapiacon. Az uniós pénzek körüli vita, a korábbi várakozásokat messze felülmúló inflációs nyomás, az ingadozó nemzetközi piaci hangulat, valamint a befektetői bizalmatlanság mind okai a magyar fizetőeszköz gyenge teljesítményének. A mai nap ugyanakkor kifejezetten fontos lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése miatt.

Nem enyhül a nyomás

A forint árfolyama számos külső és belső tényező miatt van nyomás alatt az utóbbi időben. Az elmúlt hetekben már trendszerű, és csaknem folyamatos gyengülésről beszélhettünk, amelyet fokozott önmagában az a befektetői spekuláció is, hogy viszonylag gond nélkül tud 400 fölé emelkedni az euróárfolyam. (Márciusban éppen ott fordult meg a magyar fizetőeszköz gyengülése.) Ráadásul bár a nemzetközi piaci hangulat többnyire pozitív volt az utóbbi napokban, a forint így sem tudott érdemi korrekciót felmutatni.

Megnyugtatná a forintot, ha biztosat tudhatnánk az uniós források érkezéséről (www.shutterstock.com)

A tegnapi, újabb történelmi mélypont oka azonban leginkább országspecifikus tényezőkben keresendő. Előző héten az MNB nem emelte tovább az irányadó rátának számító egyhetes betéti tender kamatszintjét, ez már elindított egy gyengülési hullámot. Nem tett jót aztán az sem, hogy az Európai Unióval való vita az uniós forrásokról nem vezetett még eredményre. Minél később érkezik pozitív információ a tárgyalásokról, annál tovább maradhat nyomás alatt a forint az ebből eredő bizonytalanság miatt. Aggasztó lehet a piaci szereplők számára a költségvetési egyensúlytalanság is, illetve az erős beavatkozással járó kormányzati döntések (árstopok fenntartása, különadók bevezetése).

Jön a jegybanki kommunikáció

Ilyen környezetben nincs könnyű dolga az MNB Monetáris Tanácsának a mai napon. 14 órakor ismerhetjük meg a jegybank kamatdöntő ülésének eredményét, a kérdés csak a nem irányadó alapkamat emelésének mértéke. Egy nagyobb, esetleg újból 100 bázispontos kamatemelés pozitív jelzés lehet a piac számára. A piacot azonban leginkább az MNB vezetésének kommunikációja izgathatja. Ezen belül is 3 fő téma mozgathatja meg leginkább a forint árfolyamát.

Egyrészt értelemszerűen az inflációs kilátások lehetnek fontosak, a jegybank ugyanis folyamatosan figyeli a hazai árszínvonal alakulását. Ha még tovább kell emelni a pénzromlás ütemére vonatkozó várakozásokat, az rossz hír lehet a vásárlóerejéből 20 éve nem látott mértékben veszítő magyar fizetőeszköz számára. A másik érdekes kérdés a kamatpálya alakulása lehet. Megtudhatjuk, hogy milyen kamatszint mellett hirdeti majd meg az egyhetes betéti tendert a jegybank csütörtökön, és a továbbiakban hogyan alakulhat a monetáris szigorítás. Harmadrészt konkrétan a forint árfolyamát is kommentálhatja a jegybank, értelemszerűen ez járhatna a legnagyobb hatással.