Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Újra szakad a forint – új mélypont közeledhet

Az utóbbi néhány napban úgy tűnt, hogy a forint képes lesz eltávolodni a 400-as szinttől az euróval szemben. Tegnap azonban újabb gyengülési hullám kezdődött, ma pedig már 402 felett is járt az EUR/HUF keresztárfolyam. Külön aggasztó lehet a magyar fizetőeszköz gyenge teljesítménye úgy, hogy közben optimista befektetői hangulatot láthatunk az irányadó tőzsdéken.

Nem tartott sokáig az erő

A hét elején még a 400-as érték körül, illetve némileg afelett mozgott az euróárfolyam, onnan viszont szép erősödést mutatott a forint a főbb devizákkal szemben. Mindez azt is jelentette, hogy az EUR/HUF kurzus egészen 394 alá süllyedt, ami ha fordulatra még nem is feltétlenül elég, mégis csökkent az újabb mélypont esélye. Azóta azonban gyengül a forint, így nagyon közel került a mindenkori csúcshoz az euróárfolyam, a svájci frankkal szemben pedig például már meg is volt ma az újabb történelmi mélypont.

Nem lépett az MNB, csalódhatott a piac (www.shutterstock.com)

A gyengülés ha nem is azonnal, de azután kezdődött el, hogy az előző hetivel azonos kamatszint mellett hirdette meg az egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank ugyanis egy héttel ezelőtt rendkívüli, ráadásul 50 bázispontos szigorítást hajtott végre a forint védelmének érdekében. Az árfolyam reakció alapján a piaci szereplők most is bízhattak némi kamatemelésben, és ennek elmaradása csalódást okozhatott. Ugyanakkor ennél általánosabb tényezők is a gyengülés irányába lökhették a forintot, mint az árstopok és különadók miatti alacsonyabb befektetői bizalom, vagy éppen az, hogy továbbra sincs megállapodás az uniós forrásokról Magyarország és az Európai Unió között.

Nyomás lehet a jegybankon

Ha a forint ilyen gyenge marad a kedden esedékes MNB kamatdöntő ülésig, az komoly nyomást helyezhet a jegybankra. Nem is feltétlenül a jelenleg nem irányadó alapkamat megemelése kapcsán, hanem a Monetáris Tanács ülését követő kommunikáció esetében. Nagy kérdés ugyanis, hogy a jegybank vezetése reagál-e a mostani árfolyamra, esetleg történik-e bármilyen jelzés arra vonatkozóan, hogy már túl gyengének ítélik meg a magyar fizetőeszközt. A piac is erre figyelhet majd árgus szemekkel, de természetesen az inflációs előrejelzés és a további szigorításra tett utalások is előtérben maradnak majd.

Címlapkép forrása: Shutterstock