2024 október 06

Tíz év és Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága

A szakértők nem adtak többet 10 évnél Kínának az Egyesült államok 19. század óta tartó egyeduralmának megtörésére. Bár a kínai gazdaságnak az elmúlt 2 év nem volt a legfényesebb időszaka, ez a világ sok országáról elmondható. Lássuk mi is történt Kínában az elmúlt 2 évben, ami kissé lelassította a gazdaságát. Először is a 2020-as évet a koronavírus kitörése utáni korlátozások hálózták be. Az országban már akkor is a zéró-covid stratégiában hittek, és nagyon erősen léptek fel a vírus ellen. Az erőfeszítéseik gyümölcsözőek voltak, azonban a globális ellátási láncok olyan mértékben sérültek, hogy a felépülésük még máig nem sikerült teljesen a világ gazdaságaiban. Ez természetesen mély nyomot hagyott a gazdasági fejlődésben. Mivel Kína a globális kereskedelem egyik központja, ezért az itteni lezárások tovagyűrűztek, és egyesültek a többi ország problémáival.

(www.shutterstock.com)

Az Evergrande válság

Amikor 2021 nyarán úgy tűnt, hogy a gazdasági felépülés elindulhat akkor Kína egy egyedi problémával találta szembe magát, amely kifejezetten az ő gazdaságukra volt negatív hatással. Kiteljesedése azonban hasonló lehetett volna, mint a Lehmann Brothers összeomlása. Természetesen az Evergrande esetéről van szó, amely akkoriban óriási adósságot alakított ki magának. Mivel a gazdaság egyik fő mozgatórugója volt az ingatlanipar, ezért nem hagyhatta a hatóság, hogy egy ilyen iparágra építse további fejlődését. Ugyanúgy ahogy a techcégekre, az ingatlanfejlesztőkre is lecsapott a hatóság. Ez egy láncreakciót indított el és sok cég került az összeomlás szélére. Az év vége felé egy rekonstrukció indult el a vállalatnál, elkerülve a globális katasztrófát.

(www.shutterstock.com)

2022 első negyedéve jól is sikerült, szép számokat tudtak felmutatni, egészen addig míg az omikron erős hulláma el nem érte az országot. Az olyan hatalmas kereskedelmi és pénzügyi központ került lezárás alá, mint Sanghaj, ezzel újra megbénítva az ellátási láncokat. Emberek tízmilliói kerültek karanténba, és az ország megint csak lelassult. Két hónap után a zavargás most végre kezd enyhülni, és az elemzők most már talán újabb bizonytalanságok nélkül adhatnak előrejelzést a fejlődésről. A hatóságok is belátták, hogy nem lehet tovább húzni a zéró-covid stratégiát, hiszen a gazdasági fejlődés célkitűzését nem fogják így elérni. Természetesen a háború globális következményei továbbra is jelen vannak.

A tech részvények nagy nyereségétől a robusztus kereskedelmi adatokig Kínának rengeteg jó híre volt a gazdasági fronton ezen a héten

A pozitív fejlemények azután következtek be, hogy a világ második legnagyobb gazdaságát a feljebb említett három kulcstényező, a széles körben elterjedt koronavírus, és az ingatlanipar gyengélkedése és a háború sokáig kordában tartotta. Ezen időszak alatt a fogyasztói kiadások és a gyári termelés egyaránt jelentősen csökkent. Míg a munkanélküliség a legmagasabb szintre emelkedett a koronavírus kezdeti kitörése óta. Ahogy Kína lépéseket tesz a vállalkozások fokozatos újbóli megnyitása érdekében, a hatóságok pedig számos intézkedést vezetnek be a tevékenység ösztönzése érdekében, vannak jelek arra, hogy az újjáéledés már nincs messze. Ennek ellenére az elemzők szerint még többet kell tenni a befektetők Kínában való bizalmának javításához. Időbe telik az üzleti bizalom helyreállítása, és a kínai eszközök eladása folytatódhat, ha az adatok ismét kiábrándítónak bizonyulnak.

(www.shutterstock.com)

Biztató kereskedelmi adatok

Kína az áprilisi visszaesés után a májusi hónapra vonatkozóan erős kereskedelmi adatokat közölt. Az ország exportja májusban 16,9 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, szemben az áprilisi 3,9 százalékos növekedéssel. Az import eközben három hónap után először emelkedett. Mind az export, mind az import növekedése főként annak tudható be, hogy május utolsó hetében újra megnyitották a sanghaji kikötőt, Kína legnagyobb kikötőjét. Látható, hogy bár az enyhítések csak fokozatosak, ennek ellenére nagy hatással vannak már most a gazdaságra. Az elemzők azonban továbbra is óvatosságra intenek. A hét elején a Világbank arra figyelmeztetett, hogy a stagflációs kockázatok növekednek a globális gazdaságban. Most arra számít, hogy a globális növekedés a 2021-es 5,7 százalékról idén 2,9 százalékra csökken. Eközben a globális infláció továbbra is magasan marad nehezítve a gazdaságok fejlődését.

Forrás: edition.cnn.com; deseret.com

Címlapkép: Shutterstock