Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

A kamatemelés hírére negatív tartományba fordultak az európai tőzsdeindexek

Tovább folytatódik az elmúlt időszakra jellemző bizonytalan piaci helyzet, csütörtökön ismét negatív tartományba buktak a vezető európai tőzsdeindexek, miután az Európai Központi Bank bejelentette, hogy júliusban 25 bázisponttal megemeli az irányadó kamatot.

Csütörtökön kiderült, hogy a júliusi ülésén az Európai Központi Bank 25 bázisponttal megemeli az irányadató kamatot. Amennyiben az inflációs helyzet középtávon nem enyhül, szeptembertől kezdődően még nagyobb mértékű kamatemelésbe kezdhet az EKB. Christine Lagarde elnök elmondása szerint az inflációs helyzettől függ majd a kamatemelés mértéke, ha indokolt lesz a 25 bázispontnál nagyobb mértékű kamatemelés az EKB kész meglépni azt, a jegybank minden lehetséges eszközt bevet, hogy elérje a 2 százalékos inflációs célt.

A hírek hatására negatív tartományba fordultak a vezető európai tőzsdeindexek

A vezető európai tőzsdeindexek közül a német DAX-index teljesített a leggyengébben csütörtökön. A DAX a csütörtöki kereskedési nap egészét negatív tartományban töltötte, lokális mélypontján közel 1.8 százalékos mínuszban is járt a német tőzsdeindex. A csütörtöki kereskedési napot végül 247.19 pontos, 1.71 százalékos csökkenést követően 14 198.80 ponton zárta a DAX, ezzel idén 10.61 százalékos mínuszban van az index. Az index leggyengébben teljesítő komponensei között volt tegnap például a HelloFresh (-7.35%) és a Zalando (-8.37%).

A francia CAC 40 index árfolyamában a DAX-hoz hasonló mozgást láthattunk tegnap. A CAC 40 minimális ideig volt pluszban is, azonban a nap jelentős részét negatív tartományban töltötte a francai tőzsdeindex. A francia benchmark index 1.40 százalékos esést követően 6 358.46 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot. A CAC 40 2022-ben 11.11 százalékos mínuszban van.

Az angol FTSE 100 index is hasonlóan teljesített a tegnapi kereskedési nap során. Az angol tőzsdeindex 1.54 százalékos esést szenvedett el csütörtökön, azonban az FTSE 100 a közelmúltban látott gyengélkedés ellenére is 1.24 százalékos pluszban van idén.