2024 október 06

Zuhantak az Alibaba részvényei – lesz IPO?

Az Ant Group, amelyet az Alibaba milliárdos alapítója, Jack Ma irányít, 2020 novemberében visszavonta tőzsdei bevezetését, miután a szabályozók aggályokat jeleztek a céggel kapcsolatban. A kettős tőzsdei bevezetés Hongkongban és Sanghajban a történelem legnagyobb tőzsdei bevezetése lett volna. Azóta az Ant Groupot a szabályozók arra utasították, hogy a kínai szabályoknak való megfelelés érdekében igazítsa ki üzleti tevékenységét, többek között hozzon létre egy pénzügyi holdingot.

Csütörtökön a Bloomberg az ügyet ismerő személyekre hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai pénzügyi szabályozók megkezdték a korai szakaszban lévő tárgyalásokat a tőzsdei bevezetés újraélesztéséről. A Reuters arról számolt be, hogy a kínai vezetés zöld utat adott a tőzsdei bevezetésnek. Az Ant Group azonban közölte, hogy nem tervezik a tőzsdei bevezetést. „A szabályozó hatóságok útmutatása alapján arra összpontosítunk, hogy folyamatosan haladjunk előre a korrekciós munkával, és nem tervezzük a tőzsdei bevezetés kezdeményezését” – mondta csütörtökön a vállalat szóvivője.

A kínai értékpapír-szabályozási bizottság (CSRC), amely zöld utat ad a tőzsdei bevezetéseknek, csütörtökön közleményben közölte, hogy nem végzett „értékelési és kutatási munkát” egy esetleges Ant Group IPO-val kapcsolatban. A CSRC hozzátette, hogy támogatja a jogosult platformcégek tőzsdére lépését belföldön és külföldön egyaránt. Az Ant Group 2020. novemberi 35 milliárd dolláros tőzsdei bevezetésének meghiúsulása a kezdetét jelentette a pekingi szabályozási szigorítások 16 hónapja tartó intenzív folyamatának, amely több milliárd dollárnyi értéket vont el a kínai hazai technológiai óriásoktól.

Vannak azonban jelei annak, hogy Peking enyhül a kínai technológiai szektorral szembeni kemény fellépés vonatkozásában. A múlt hónapban Liu He kínai miniszterelnök-helyettes támogatást ígért a technológiai ágazatnak, és azt tervezte, hogy az internetes cégek tőzsdére léphetnek.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/09/alibaba-shares-drop-after-jack-mas-ant-group-says-no-plan-for-ipo.html