2024 október 06

Enyhén csökkennek a részvények – a befektetők kulcsfontosságú inflációs adatokat várnak

A Dow Jones ipari átlaga 175 ponttal, azaz 0,5%-kal csökkent. Az S&P 500 0,5%-ot, a Nasdaq Composite pedig 0,6%-ot esett. A Tesla több mint 2%-ot emelkedett, miután a UBS vételre minősítette a részvényt. A cég szerint az elektromos járműgyártó a jelenlegi szintekről több mint 50%-kal emelkedhet. A befektetők az amerikai gazdaság egészségi állapotát értékelik, pénteken pedig egy kulcsfontosságú inflációs jelentés jelenik meg. A Federal Reserve megkezdte a kamatemelést, hogy megpróbálja lehűteni az inflációt anélkül, hogy a gazdaságot recesszióba taszítaná.

A magasabb energiaárak és a folyamatos ellátási lánc zavarok az elmúlt hónapokban tartósan magasan tartották az inflációt, miközben egyes gazdasági adatok az elmúlt hetekben lassuló növekedést mutattak. „Sajnos még jó ideig nem sok tiszta képet fogunk kapni a gazdaságról, legyen szó akár az amerikai gazdaságról, akár a világgazdaságról, mert egyszerűen túl sok mindent nehéz megfejteni” – mondta Michael Skordeles, a Truist vezető amerikai makro-stratégája.

Az olajárak csütörtökön enyhén csökkentek, de az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj továbbra is hordónként 120 dollár felett tartotta magát. A múlt héten 229 000-re emelkedtek az első munkanélküli segélykérelmek, ami rosszabb, mint a várt 210 000. A Target részvényei alig változtak, miután a vállalat osztalékemelést jelentett be. A kifizetés emelésére a csalódást keltő első negyedév és a második negyedévre vonatkozó profitfigyelmeztetés után került sor a kiskereskedelmi óriáscég részéről.

A részvények a kötvényhozamokkal ellentétesen mozogtak, amelyek az Európai Központi Bank frissítése után ingadoztak. Az EKB megerősítette, hogy júliusban és valószínűleg szeptemberben is kamatemelést tervez. Az EKB emellett a korábbi 5,1%-ról 6,8%-ra emelte 2022-re vonatkozó inflációs előrejelzését, és csökkentette növekedési kilátásait. „Az EKB még soha nem adott ennél egyértelműbb előrejelzést, mint ma, jelezve, hogy 0,50%-os irányadó kamatemelés valószínű, hacsak az inflációs nyomás nem mérséklődik. Mivel az energiaárak emelkedő pályán vannak, és az ellátási láncra vonatkozó aggodalmak valószínűleg nem enyhülnek a közeljövőben, az inflációs nyomás nem fog gyorsan lecsengeni” – mondta Seema Shah, a Principal Global Investors vezető stratégája.

https://www.cnbc.com/2022/06/08/stock-market-futures-open-to-close-news.html