2024 október 06

A háború 15 év fejlődését törölheti ki Oroszországban

Oroszország inváziója után a nyugat úgy döntött, hogy nem alkalmaz fegyveres erőket, hiszen az egy világháborúhoz hasonló helyzetet alakíthatott volna ki. Ez helyett egy lassabb de biztonságosabb módszert választottak. Szankciókkal kezdték sorozni az orosz gazdaságot. Abban reménykedve, hogy ezzel sikerül megtörni Putyin háborús kedvét, és az invázió mihamarabb véget ér. A szankciók első hírei után már azonban lehetett látni, hogy az orosz elnök nem adja könnyen magát. Minden áron meg akarja szerezni Ukrajnát. Ezek után további szankciós csomagokat jelentett ki az Európai Unió is. Bíztak benne, hogy a gazdaságot meg tudják olyannyira törni, hogy a háborús szerkezetet ne tudja tovább pénzelni.

(www.shutterstock.com)

Bár ezek az elképzelések nem váltak be, és a háború továbbra is tart, egy biztos, az orosz gazdaság még sokáig fogja érezni a szankciók vasfogait. Az előrejelzések szerint a gazdasága idén 15 százalékot, 2023-ban pedig 3 százalékot fog zsugorodni. Nem csoda, hiszen a szankciók a háború után is fennmaradnak majd. A Nemzetközi Pénzügyi Intézet a háború kirobbanása után már megmondta, hogy nem számít tűzszünetre, a szankciók bővülésére viszont annál inkább. Miközben Oroszország gazdasága meredeken lassul, és az emberek vásárlóereje is csökken, az olaj – és gázárak emelkedése az elmúlt hónapokban rekordmennyiségű bevételt hozott az országnak. Szó esett róla, hogy hiába szűntette be egyes országok számára a gázszállítását, az emelkedő árfolyamok miatt az ország ennek hatását gyakorlatilag észre sem vette.

(www.shutterstock.com)

További intézkedésekre van szükség

„További intézkedések, például a pénzügyi rendszerrel és a kulcsfontosságú orosz exporttal szemben még mindig lehetségesek. Ezek drámai következményekkel járhatnak az orosz gazdaság számára, valamint a kormány azon képességére, hogy folytassa a háborús erőfeszítéseit Ukrajnában,” mondták el jelentésükben az IIF szerzői.  Az ilyen intézkedések költségei azonban jelentősek lehetnek a szankciókat bevezető országok számára is. Eddig is láthattuk, hogy az olajembargó miatt emelkedő olajárak az erős inflációt tovább fűtötték. A gázárak is megugrottak, amely több európai országnak is jókora nehézségeket okoz.

(www.shutterstock.com)

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock