Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Trafigura vezér: parabolikus emelkedésbe kezdhet az olajár

A Financial Times beszámolója szerint Jeremy Weir, a Trafigura vezérigazgatója az FT Global Boardroom konferencián megkongatta a vészharangokat. Az orosz-ukrán háború hatására egyre jobban fokozódik a volatilitás az energiapiacon.

A Trafigura vezérigazgatója szerint az olaj árfolyamában akár parabolikus emelkedést is láthatunk az elkövetkező időszakban, amely hatására a globális gazdaság „kritikus helyzetbe” kerülhet.

Weir elmondása szerint „kritikus az energiapiac helyzete, úgy gondolom, hogy az elkövetkező 6 hónap során súlyos problémákkal fogunk küzdeni. Ha az olaj árfolyama a parabolikus emelkedés fázisába érne, óriási mértékű volatilitást látnánk a piacokon. Az emelkedés hatására az egész világgazdaság kritikus helyzetbe kerülne.”

Mások is aggodalmukat fejezték ki

A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon a múlthéten egy közelgő „gazdasági hurrikánra” hívta fel a figyelmet. A bankvezér szerint az elkövetkező időszakban folytatódni fog a búza, a gáz és az olaj árfolyamában látott emelkedés, melynek „beláthatatlan” következményei is lehetnek. A JPMorgan vezérigazgatója 150-175 dolláros hordónkénti olajárat is elképzelhetőnek tart.

A parabolikus emelkedés azt jelenti, hogy rövid időn belül jelentős mértékben nő meg a szóban forgó tőzsdei instrumentum árfolyama. Weir a konferencián elmondta, hogy szerinte az elkövetkező hónapok során az olaj hordónkénti árfolyama a 150 dolláros szintet is meghaladhatja.

www.shutterstock.com

A Goldman Sachs kedden szintén arról számolt be, hogy a befektetési bank elemzői szerint az olaj hordónkénti árfolyama 140 dollár környékén alakulhat az elkövetkező hónapok során. A Brent és a WTI árfolyama is több mint 30 százalékot emelkedett az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Az S&P 500 energia szektor abszolút felülteljesít idén, közel 66 százalékos pluszban van. Az S&P 500 1.08 százalékos csökkenést követően 4 115.77 ponton zárta a szerdai kereskedési napot, ezzel a benchmark index 13.65 százalékos mínuszban van 2022-ben.