Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Csökken az eurós állampapír kamata – ma még vehetsz a vonzóbb konstrukcióból

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a napokban közölte, hogy új eurós állampapírt bocsát ki június 9-től. Az új konstrukció kisebb kamatprémiumot fizet az eurózóna inflációja felett, így kevésbé lesz vonzó a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP). A fő tényező a kötvény kapcsán azonban továbbra is az EUR/HUF kurzus, így ezzel kapcsolatban kell jósolnia, aki az eurós állampapírba fekteti a pénzét.

0,25 %-os prémium

Az eddigiekben az eurózóna inflációját követő, 5 éves futamidejű PEMÁP 0,5 %-os kamatprémiumot fizetett az eurózóna inflációja felett, ez csökken holnaptól 0,25 %-ra. Bár az eurót használó országokban összességében nem szaladt el még annyira az infláció, mint például a közép-kelet-európai régióban, már a PEMÁP is értelmezhető kamatot fizet az emelkedő ütemű pénzromlás miatt.

Egyelőre itthon még jóval magasabb az infláció, mint az eurózónában (www.shutterstock.com)

Ennek ellenére a magasabb magyar infláció miatt sokkal jobb választásnak tűnik most a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Jelenleg 6,6 %-os kamatozással vásárolhatunk ebből a kötvényből, míg az eurós párja alig több, mint 3 %-os kamatszinttel forog. Ráadásul a forintos állampapírból 3 éves futamidejűt is találunk, a PEMÁP viszont már csak 5 éves lejáratot kínál.

EUR/HUF keresztárfolyam – döntő tényező

Bár nagyobb összegű megtakarítás esetén fontos változás, hogy negyed százalékkal kisebb kamatprémium jár az eurós állampapírok után, ez mégis elhanyagolható tényező az árfolyamváltozásokhoz képest. Az EUR/HUF kurzus ugyanis meglehetősen hektikus mozgást mutatott az utóbbi időben, márpedig döntően ettől függ, hogy végül mennyit ér majd az euróban denominált befektetésünk értéke a futamidő végén, vagy az előbbi értékesítéskor.

Ne feledkezzünk el a kötvény jelentette árfolyamkockázatról sem (www.shutterstock.com)

Az eurós állampapír vásárlása tehát továbbra is leginkább a forint kilátásairól alkotott állásfoglalás. Hiába lehet jó érzés, hogy az általában véve stabilabb euróban van a pénzünk, ha például a forint jelentős erősödést fog mutatni a következő időszakban. Arra viszont mindenképpen jó az eurós állampapír, hogy egy bizonyos hozamot mindenképpen kapunk a tőkénk után kamatok formájában, ezért jobb döntés, mint például fizikai valutával spekulálni az árfolyamváltozásokra.

https://www.allampapir.hu/dokumentumok/8ed587db-9772-477b-810d-7574b23a1564.pdf