2024 október 06

Felfele ment a Dow Jones és a Nasdaq is

A Dow Jones ipari átlaga 56 ponttal, azaz 0,2%-kal emelkedett, miután több mint 200 pontos mínuszban nyitott. Az S&P 500 0,3, míg a Nasdaq Composite 0,5%-kal emelkedett. A Target részvényei mintegy 2%-ot estek, miután a kiskereskedő bejelentette, hogy tervezi a felesleges készletek leépítését, bár a részvények az ülés előrehaladtával csökkentették veszteségüket. A vállalat közölte, hogy további árengedményeket hajt végre a termékeken, és töröl néhány megrendelést. A Target emellett csökkentette a negyedévre vonatkozó működési árrésre vonatkozó előrejelzését. A Walmart részvényei követték a Target részvényeit, 2%-ot csúsztak.

A nagy kiskereskedők az elmúlt hetekben vegyes eredményeket és kilátásokat közöltek, ami tovább fokozta a részvénypiacok volatilitását, mivel a befektetők megpróbálják meghatározni, hogy a bejelentések egy potenciális recesszió kezdetét jelzik-e, vagy a fogyasztói kiadások gyors változását, amely néhány vállalatot váratlanul ért a készletezési oldalon. „Én a költekezés eltolódását hallom, nem pedig a költekezés leállítását. Tehát ha az elmúlt néhány évre gondolunk, akkor az árucikkekre fordított kiadások a szolgáltatásokra fordított kiadások felé mozdultak el. Ez most feloldódik, ahogy távolodunk a Covid által ránk gyakorolt hatásától” – mondta Brent Schutte a Northwestern Mutual Wealth Managementtől.

Chris Senyek, a Wolfe Research munkatársa szerint a recesszió lehetősége mégis lefelé mutató kockázatot jelent a részvények számára. „Úgy tűnik, hogy az általános pozícionálás csak szerényen a védelem felé tolódik el. Az az érzésünk, hogy a nem ciklikus és a magas minőség felé történő elmozdulás felgyorsul, ahogy a recesszió esélye növekszik az elkövetkező hónapokban. Ennek ellenére, mivel sok befektető láthatóan a recessziót próbálja időzíteni, az amerikai részvénypiacok valószínűleg továbbra is hajlamosak maradnak a nagy felfelé és lefelé irányuló hullámvölgyekre” – mondta Senyek kedden az ügyfeleknek írt jegyzetében. Az Apple részvényei több mint 1%-ot emelkedtek, vezetve a nagy technológiai részvényeket. Az üzletről szóló hírek szerint a Kohl’s közel 9%-ot ugrott, miután a kiskereskedő közölte, hogy exkluzív tárgyalásokat folytat a Franchise Grouppal egy lehetséges felvásárlásról.

Mindhárom fő átlag kissé emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést, de a nap korábbi szakaszában elért nyereségük nagy részét visszaadta, mivel a 10 éves kincstárjegy hozama 3%-ra emelkedett, és közel egy hónapja a legmagasabb szintre emelkedett. A 10 éves hozam kedden ismét 3% alá csökkent, ami valószínűleg segített a részvényeknek a korai veszteségek korlátozásában. A befektetők még mindig azt vizsgálják, hogy a részvények legutóbbi megugrása medvepiaci rally-e, vagy a piac elérte az idei eladási hullám mélypontját. „Április eleje óta hat egymást követő héten keresztül a befektetők folytatták az új shortok felvételét, és így kiterjesztették a piacra vonatkozó medvés előítéletüket. Bár ez a medvés lendület május végén elhalványult, az elmúlt hét nem mutatott olyan bikás áramlási lendületet, amely innen egy tartósabb rallyt támogatna” – mondta Chris Montagu, a Citi stratégája az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

A befektetők még mindig a vállalati eredmények szempontjából könnyebb hetet követik. A United Natural Foods részvényei 9%-ot ugrottak, miután a nagykereskedelmi vállalat felülmúlta a várakozásokat a pénzügyi harmadik negyedévre vonatkozóan. A J.M. Smucker élelmiszeripari részvénye enyhén emelkedett a negyedéves jelentése után. A gazdasági adatok közül a befektetők a májusi fogyasztói árindexre koncentrálnak, amely pénteken jelenik meg. Ha a várakozásoknak megfelelően az áprilisi számoknál alacsonyabb lesz, akkor egyesek azt az infláció tetőzésének jeleként értelmezhetik.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/06/stock-market-futures-open-to-close-news.html