Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Elektromos SUV érkezik a hamarosan tőzsdére lépő Polestar kínálatába

Az elektromos járműgyártással foglalkozó Polestar kedden bejelentette, hogy a Polestar 3 névre keresztelt elektromos SUV személyében októberben hivatalosan is bemutatásra kerül a márka legújabb modellje. A SUV-ok iránti kereslet mértéke kifejezetten nagy, az elektromos SUV-ok piaca azonban még viszonylag szűk, így fontos a piacon belüli vezető pozíció mielőbbi megszerzése.

A Polestar 3 lesz az autógyártó második tisztán elektromos hajtással szerelt modellje

A Polestar 3 lesz az autógyártó második tisztán elektromos hajtással szerelt modellje. A Polestar, a Volvo leányvállalata, prémium kategóriás elektromos autók gyártására fókuszál és jelenleg a kínai Zhejiang Geely csoport tulajdonában áll. A Volvo 2010 óta szintén a Geely tulajdonában van. A Polestar először a Polestar 1 nevű retró stílusú, nagy teljesítményű, limitált példányszámban gyártott plug-in hibrid sportkupéval lépett piacra még 2020-ban. A teljesen elektromos hajtással szerelt 4 ajtós szedán, a Polestar 2-es modellszéria nem titkoltan a Tesla Model 3 ellen érkezett. A Polestar 2 még jelenleg is kapható, a modell listaára durván 46 ezer dolláron indul. Most a SUV-ok piacán szerezne részesedést a Polestar.

www.shutterstock.com

A Polestar 3 pontos specifikációit még nem hozta nyilvánosságra a gyártó, de előzetes ígéretek szerint a modell 500 lóerő körüli teljesítményt és körülbelül 600 kilométeres hatótávot kínálhat majd.

Hamarosan tőzsdére lép a Polestar

A Polestar már korábban megállapodást kötött az amerikai Gores Guggenheim SPAC-al, melynek követeztében várhatóan június 22-én debütál a NASDAQ-on a Polestar. A tőzsdére lépést követően a svéd székhelyű, ám kínai tulajdonban álló cég értékeltsége várhatóan 21 milliárd dollár környékén alakulhat.

A tervek szerint a Polestar 2024-re évi szinten 225 ezer elektromos autót értékesítene, a Polestar 4 és a Polestar 5 modellek is piacra lépnek az elkövetkező 2 éven belül.

A Gores részvényei több mint 14 százalékot estek idén, ami viszonylag soknak számít, azonban számos EV gyártó sokkal súlyosabb mínuszokba fordult. Például a Rivian részvények értéke 72 százalékkal csökkent 2022-ben, a Lucid pedig 50 százalékos mínuszban áll idén.