Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Az ellátási lánc problémái továbbra is fejtörést okoznak az autóiparnak

Megsínylette az elmúlt időszakot az autóipar, a szektort különösen súlyosan érintette a koronavírus és a globális alkatrész- és chiphiány. Az egyre csak növekvő infláció, valamint a kamatemelés hatására az új autók iránti kereslet mértéke jelentősen visszaesett, mivel a legtöbb járművet hitelre vásárolják.

Nagy-Britanniában éves szinten idén januárban és februárban is nőtt az új autó eladások száma, ezzel hosszú idő után felépülésre utaló jeleket láthattunk a szektorban. Márciusban azonban megszakadt a széria és éves szinten nagy mértékben lecsökkent az új autó eladások száma. Áprilisban 15.8 százalékos visszaesést láthattunk, míg hétfői adatok szerint május során éves szinten 20.6 százalékkal csökkent az új autó eladások száma a szigetországban.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) által nyilvánosságra hozott friss adatok szerint 2022 májusában összesen 124 394 darab új autót regisztráltak az Egyesült Királyságban, ami 20.6 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év azonos periódusához képest. Ezzel a múlt hónap az elmúlt 3 évtized második leggyengébb májusi időszakának minősül. 2020 májusa áll a lista élén, azonban akkor a koronavírus miatt bevezetett korlátozások következtében zárva tartottak az autókereskedések, jelenleg pedig már nincsenek erre vonatkozó korlátozások.

www.shutterstock.com

2022 első öt hónapját követően összesen 661 121 új autót regisztráltak a szigetországban, 2021 azonos periódusában 723 845 darabon alakult ez a szám. A pandémia kitörése előtti 5 éves átlaghoz viszonyítva 40.6 százalékos a visszaesés mértéke.

https://www.smmt.co.uk/vehicle-data/car-registrations/

Szakértők a visszaesés fő okának az ellátási láncból fakadó problémákat – a globális alkatrész- és chiphiányt tartják. Emellett a magas infláció következtében egyre drágábbá válik a megélhetés is, az energia és üzemanyagárak is meredeken emelkednek, a vártnál magasabb infláció negatívan érinti a szektort, mind keresleti, mind kínálati oldalról. Az orosz-ukrán háború miatti globálisan bizonytalan politikai helyzet sem kedvez a szektornak. Mindezen tényezők következtében vélhetően kevesebben fognak új autókat vásárolni az elkövetkező hónapokban.

Az elektromos autók iránti kereslet mértéke viszont stabilan nő

Ahogy az elmúlt hónapokban már megszokhattuk, az elektromos autók iránti kereslet mértéke viszont stabilan növekszik. Az elmúlt hónapban összesen 15 448 darab tisztán elektromos hajtással szerelt járművet regisztráltak Nagy-Britanniában, ami a tavalyi év azonos periódusához képest 17.7 százalékos növekedést jelent. A legkevésbé a dízel járművek fogytak, 2021 májusához képest 50.8 százalékkal kevesebb dízel járművet regisztráltak.

https://www.smmt.co.uk/vehicle-data/car-registrations/

Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója korábban elmondta, hogy „a nehézségek ellenére is óriási a kereslet az elektromos járművek iránt, ami demonstrálja, hogy igény van az ilyesfajta új technológiákra.” A vezérigazgató szerint nagyot lendítene az autóiparon, ha a közeljövőben még népszerűbbé tudnának válni az elektromos autók.