2024 október 06

Bezuhantak a Tesla részvényei a várható létszámleépítés hírére

A Reuters csütörtökön késő este számolt be egy e-mailről, amelyet Musk a Tesla vezetőinek küldött, és amelyben azt írta, hogy „szuper rossz érzései” vannak a gazdasággal kapcsolatban, és a létszámleépítésre szólított fel. A beszámolót az a hír követte, miszerint Elon Musk minden Tesla- és SpaceX-alkalmazottól megköveteli, hogy hagyjon fel a távmunkával, és heti legalább 40 órában jelentkezzen a főhadiszálláson. A Tesla és leányvállalatai éves pénzügyi jelentése szerint a Tesla és leányvállalatai 2021 végén 99 290 embert foglalkoztattak világszerte.

A Tesla részvényei idén több mint 25%-kal estek a technológiai iparágak általános kiárusítása közepette. Más autógyártókhoz hasonlóan a Tesla is alkatrészhiánnyal és ellátási láncproblémákkal küzd, amelyeket a folyamatban lévő világjárvány és Oroszország brutális ukrajnai inváziója súlyosbított. De a Tesla is próbál kilábalni a sanghaji Covid szigorú zárlatainak hatásaiból, ahol a kínai gyár található, ami jelentősen hátráltatta a járműgyártást. Pénteken a Cowen részvénykutatói a kínai hatásokra való tekintettel megvágták a Tesla második negyedéves szállítási becsléseit. A kiszállítások a Tesla által közölt értékesítési számokhoz legközelebbi közelítést jelentenek.

Jeffrey Osborne, a Cowen ügyvezető igazgatója és vezető elemzője pénteki jegyzetében azt írta: „Kína a Tesla legnyereségesebb üzeme, így úgy látjuk, hogy a mintegy 50-60 ezer jármű kiesése szintén megnyomja a nyereségességet, amit a Model Y berlini és austini felfutási kihívásai tovább súlyosbítanak”. A Tesla új, Berlin melletti gyára májusban kezdte meg a termelést. A Cowen arra is számít, hogy a Tesla az idei évre vonatkozó előrejelzését lejjebb módosítja – eddig 50 százalékos járműeladás-növekedést célzott 2022-re. Osborne azt írta: „Arra számítunk, hogy a Tesla kihívásokra fog rámutatni a 2022-re kitűzött, mintegy 50%-os kiszállítás-növekedési céljának elérésében. Most 1,28 millió járművet modellezünk az évre a korábbi 1,35 millióval szemben”.

A Teslával kapcsolatos aggodalmai mellett Elon Musk egy olyan üzlet közepén van, amelynek keretében részvényenként 54,20 dollárért, azaz mintegy 44 milliárd dollárért felvásárolja a Twittert. Ahogy a Tesla részvények esnek, úgy esik Musk néhány tőkeforrása is.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/03/tesla-shares-dip-on-elon-musks-plans-to-cut-workforce.html