2024 október 06

Lemond a Meta igazgatója

Sandberg 2008 elején csatlakozott a Facebookhoz a Facebook vezérigazgatójának és társalapítójának, Mark Zuckerbergnek a helyetteseként, és segített abban, hogy a Facebookot reklámipari óriáscéggé és a technológiai ipar egyik legerősebb vállalatává tegye, amelynek piaci kapitalizációja egy időben meghaladta az 1 billió dollárt. Javier Olivan, a vállalat növekedési igazgatója idén ősszel veszi át a COO pozíciót. Sandberg, aki a múlt hétvégén tájékoztatta Zuckerberget a döntéséről, továbbra is a Meta igazgatótanácsában marad.

„A következő néhány hónapban Markkal együtt át fogjuk adni a közvetlen jelentéseimet” – írta Sandberg egy hosszú Facebook-bejegyzésben, amelyben a lemondásról beszélt. A Meta belső átszervezést is tervez a változással párhuzamosan, mondta Zuckerberg. „A jövőre nézve nem tervezem, hogy Sheryl szerepét a meglévő struktúránkban pótoljuk. Nem vagyok benne biztos, hogy ez lehetséges lenne, mivel ő egy szupersztár, aki a COO szerepét a maga egyedi módján határozta meg” – írta Zuckerberg a Facebook-posztban. „De még ha ez lehetséges is lenne, úgy gondolom, hogy a Meta elérte azt a pontot, ahol a termék- és üzleti csoportjainknak érdemes szorosabban integrálódniuk, ahelyett, hogy az összes üzleti és üzemeltetési funkciót a termékeinktől elkülönítve szerveznénk meg” – mondta.

A Meta az elmúlt években tűz alá került hatalmas befolyása, a félretájékoztatás és a káros anyagok terjedésének megállításában elért sikertelensége, valamint az olyan egykori riválisok, mint az Instagram és a WhatsApp felvásárlása miatt. Zuckerberg és más vezetők az elmúlt három évben többször is kénytelenek voltak tanúskodni a Kongresszus előtt, bár Sandberg nagyrészt elkerülte ezt a reflektorfényt. A vállalat jelenleg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság trösztellenes perével néz szembe, és más ügynökségek, például az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is vizsgálhatja, miután egy bejelentő panaszt tett a platformján a gyűlölet elleni küzdelemre tett erőfeszítéseiről.

Sandberg elmondta, hogy a lemondással kapcsolatos döntése lehetővé teszi számára, hogy jobban összpontosítson a jótékonysági munkájára. A lépés oka nem a vállalat szabályozási túlterheltsége vagy a jelenlegi hirdetési lassulás – mondta. Sandberg a Facebookkal elért sikerét arra használta fel, hogy saját profilját növelje, különösen a nők körében a munkahelyén. 2013-ban kiadta a „Lean In: Women, Work, and the Will to Lead” című könyvet, amely a nők munkahelyi kihívásaival foglalkozik, és azzal, hogy mit tehetnek a karrierjük előmozdítása érdekében.

2015-ben szembesült férje, Dave Goldberg váratlan halálával, aki szívritmuszavarban szenvedett és összeesett a futópadon. Sandberg hosszasan beszélt Goldberg halála miatti gyász feldolgozásáról, 2017-ben pedig „Option B” címmel könyvet adott ki a téma köré összpontosítva. A Facebook előtt Sandberg a Clinton-kormányzat pénzügyminisztériumában dolgozott, majd 2001-ben csatlakozott a Google-hoz, és segített a hirdetési üzletágának növekedésében.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/01/facebook-coo-sheryl-sandberg-says-she-is-stepping-down.html