Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

OTP – szépen emelkedik, de hosszú az út

Az utóbbi napokban kifejezetten jó a hangulat a magyar tőzsdén, amelynek bővebb okairól tegnapi cikkünkben írtunk. Az emelkedésből kiveszi a részét a nemrég rég nem látott mélypontra zuhant OTP is. A legnagyobb magyar blue chip figyelemre méltó menetelése azonban még kevés ahhoz, hogy fordulatról beszélhessünk – ahhoz vélhetően jelentősebb kinti hangulatjavulás is szükséges lenne.

Visszatér az optimizmus

Az OTP mostani emelkedése hangulati szempontból is felfogható korrekcióként. Előző héten a kormány bejelentette a különadókat, amely alapján a magyar bankszektorra a tranzakciós illeték emelésével együtt idén és jövőre is 300-300 milliárd forintos plusz teher hárul. Értelemszerűen eséssel reagált a hírre a magyar tőzsde, az OTP pedig a márciusban látott mélypontnál is lejjebb zuhant, jócskán 9000 forint alá. A részletek nyilvánosságra kerülésével azonban a piaci szereplők elkezdhették feldolgozni a rossz hírt, és pozitívként értékelni, hogy legalább az előtti régóta suttogás tárgyát képző különadóval kapcsolatban elhárult a bizonytalanság.

Az országspecifikus tényezők befolyásolják leginkább most az OTP-t

Jó hír az is, hogy a kormány egy befektetői prezentációban közölt álláspontja szerint közel a megegyezés az uniós források kapcsán. A makrogazdasági tényezőkre kifejezetten érzékeny bankszektor számára prioritás jelenleg a gazdasági folyamatok stabilizálása, így ennek is betudható lehet az OTP jó teljesítménye. Érdemes ezért közelről követni a gazdasági helyzetet jelző adatokat, valamint a gazdaságpolitikai terveket, intézkedéseket is. Különösen persze, ami a bankokat is közvetlenül érinti, például, hogy mi lesz a sorsa a félévkor lejáró kamatstopnak.

Kellhet a jó kinti hangulat

Az OTP emelkedése azonban még egyáltalán nem biztos, hogy fordulatnak tekinthető, ugyanis az eséshez képest még relatív kis előnyt sikerült felhalmoznia a bankpapírnak az utóbbi napokban. A 9400 körüli szintet például ma nem sikerült legyűrnie a részvénynek, holott a márciusi mélypont komoly ellenállás lehet a 10000-res szint elérése előtt. Tartósabb emelkedéséhez valószínűleg a mostaninál pozitívabb általános befektetői légkör is szükséges, amit nehéz elképzelni az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban érkező jobb hírek nélkül. Az OTP tehát továbbra is jelentős függ a kinti hangulattól, annak jelentős javulása ugyanakkor óriási erőt adhat az éppen feltámadni próbáló blue chipnek.

Címlapkép forrása: Shutterstock