Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Folytatódik a felépülés a kínai EV szektorban

A Li Auto, a NIO és az XPeng is szerdán közölte a májusi szállítási számait, az áprilisi számokhoz képest némi javulást láthattunk a szektorban, a kínai EV gyártók szépen lassan leküzdik a koronavírus negatív hatásait.

Az áprilisi számokhoz képest némi javulást láthattunk a szektorban

A Li Auto 11 496 elektromos autót szállított ki az év ötödik hónapjában, ami látványos növekedést jelent az áprilisban látott 4167 darab leszállításhoz képest. A Li Auto iránymutatása szerint a második negyedévre vonatkozóan 21-24 ezer leszállítást becsülnek, ez alapján 5300-8300 járművet kellene leszállítania a Li Autonak júniusban. Az év első negyedévében összesen 32 ezer Li modellt szállítottak le. A Li közleménye szerint a koronavírus következtében kialakult ellátási lánccal kapcsolatos problémák enyhültek, azonban továbbra is fejtörést okoznak.

A NIO szerdai közleménye szerint május során összesen 7024 járművet szállítottak le, ami javulást jelent az április 5074 darabhoz képest. 2022 első negyedévében 26 ezer NIO modellt értékesítettek. A NIO jövőhéten hozza nyilvánosságra az első negyedéves eredményeit, a kínai EV gyártó azonban még nem közölt iránybecslést.

Az XPeng 10 125 szállításról számolt be, áprilishoz képest jobban teljesített az XPeng, akkor 9002 XPeng modell talált gazdára. Május végén az XPeng menedzsmentje arról számolt be, hogy 31-34 ezer szállítást prognosztizálnak a második negyedévre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy júniusban 12-15 ezer modellt kéne leszállítania a kínai EV gyártónak. Ha sikerülne elérni ezt, történelme egyik legjobb negyedévét zárhatná az XPeng. Az első negyedévében összesen durván 35 ezer XPeng modellt vettek át.

A három kínai EV gyártó együttesen összesen 28 645 autót szállított le májusban, jelentős javulást felmutatva az áprilisi 18 243 darabhoz képest. Áprilisban a kínai koronavírus helyzet negatívan befolyásolta a szektort, számos gyártóegységet kellett ideiglenesen bezárni a fertőzések miatt, az elmúlt időszakban azonban jelentősen javult a kínai koronavírus helyzet.

(www.shutterstock.com)

A kínai EV gyártók részvényei nincsenek jó passzban. A Li Auto idén 20.69 százalékos mínuszban van, a NIO részvények értéke 44.54 százalékkal csökkent 2022-ben, míg az XPeng 54.46 százalékos mínuszban áll idén.